ZHMPCG NSL26122023Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić sa saradnicima primio je u radnu posjetu direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore dr Vuka Nikovića sa saradnicima.

Zavod uskoro započinje adaptaciju prostorija hercegnovske jedinice Hitne pomoći, a Opština Herceg Novi dodatno će osnažiti kapacitete nabavkom medicinske opreme, jedan je od zaključaka današnjeg sastanka.
Prema riječima predsjednika Katića, tokom sastanka analizirani su problemi ZHMP u prethodnom periodu i dogovorena saradnja. Pozitivno je ocjenio rješavanje određenih problema u funkcionisanju jedinice Zavoda u Herceg Novom, skoroj adaptaciji prostorija i dodao da je Opština Herceg Novi, kao i do sada, spremna na podršku i saradnju kako bi građanima i gostima omogućila bolju zdravstvenu zaštitu.
„Lokalna samouprava će finansijski pomoći pri kupovini opreme, a sporazum o saradnji će biti potpisan narednih dana. Nadam se, kada se završe te procedure, da bi mogli do početka ljetnje turističke sezone, imati lijepo sređene, obnovljene i opremljene prostorije Hitne medicinske pomoći. Naš cilj je da svi Novljani i turisti, kada je u pitanju Zavod za hitnu medicinsku pomoć, uskoro imaju daleko bolje i kvalitetnije uslove nego što je to bilo do sada“, kazao je predsjednik Katić.
Težnja ZHMPCG je da sve 23 jedinice u državi budu adaptirane i opremljene shodno standardima savremene urgentne medicine, posebno u turističkim gradovima kakav je Herceg Novi, kazao je direktor dr Niković.
„Prepoznajemo da usluga mora da bude bolja i kvalitetnija, ustanove moraju da izgledaju reprezentativnije, adaptirane jer se godinama ništa po tom pitanju nije radilo i nadam se da ćemo na početku ljetnje turističke sezone imati savremeno opremljenu jedinicu HMP u Herceg Novom koja će biti na usluzi građanima i turistima. Adaptacija bi trebala da počne vrlo brzo poslije novogodišnjih praznika završena je tenderska procedura. Turistički grad poput ovog ne zaslužuje da ima hitnu pomoć koja izgleda kao što je to slučaj sada. Kao direktor svjestan sam nedostataka i moramo sve 23 ustanove, od Plužina do Herceg Novog, dovesti da izgledaju jednako i budu u skladu sa standardima savremene urgentne medicine, što je cilj kako lokalne samouprave tako i ZHMP CG“, kazao je direktor dr Niković.
Dr Niković je kazao da je saradnja sa Opštinom Herceg Novi veoma kvalitetna i zahvalio za pomoć i podršku koju su jedinici Hitne pomoći pružile sve opštinske ustanove i službe.
Kada je riječ o angažovanju dodatnih medicinskih timova u jedinici Hitne pomoći u Herceg Novom, posebno pred turističku sezonu, dr Niković je istakao da će u narednom periodu zajedno sa lokalnom samoupravom napraviti jasnu strategiju i neće dozvoliti da ni jedan građanin ili gost bude bez usluge HMP.