skupstina SK27122023

Na 17. redovnoj sjednici SO Herceg-Novi, odbornici su, sa  21 glasom za, četiri protiv i jednim uzdržanim, usvojili Budžet za 2024. godinu projektovan na rekordnih 29,123 miliona eura, što je za 4,5 miliona više nego ove godine.

Predsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić istakao je da je Budžet za 2024. rekordan odnosno istorijski u odnosu na sve dosadašnje unazad 30 godina.

„Do ovog iznosa nije bilo lako doći. Prihodi se ne bi uduplali u odnosu na 2017. godinu da nije bilo velikog rada i žestokoog truda svih nas kao i Uprave lokalnih javnih prihoda, koji smo na taj način stvorili povoljan ambijent za dolazak brojnih investitora koji su uložili u Herceg Novi zbog čega imamo ovoliki prihod od poreza na nepokretnosti. Imamo značajan rast prihoda od poreza na nepokretnosti kroz jaki investicioni momenat i izgradnju Herceg-Novog pa umjesto oko 3 miliona koliko je iznosio budžet 2017. sada imamo preko 12 miliona po ovom osnovu. Ova stavka pokazuje i koliko je Herceg-Novi investiciono interesantan“, kazao je predsjednik Katić.

Dodao je da je kapitalni budžet u odnosu na 2016/17. godinu deset puta veći, što znači da je riječ o razvojnom, a ne potrošačkom budžetu.

„Za 2024. godinu planiran je kapitalni budžet od preko 11 miliona eura, dok je on 2016. iznosio 800 000, a 2017. godine 1,2 miliona. To dokazuje da sve posmatramo sa razvojnog aspekta, a ne potrošačkog. Do 2020. godine Herceg Novi je bio potpuno zaboravljen i tek poslije toga uspjevamo da kandidujemo i ostvarimo prava na njihovu realizaciju iz kapitalnog budžeta države“, kazao je predsjednik i dodao da bi Budžet bio još veći da nije dugovanja velikih kompanija koja ne mogu da izmire obaveze već godinama.

Kako je pojasnio, nije došlo do povećanja sredstava za zarade već je u primjeni novi granski kolektivni ugovor, a kada je riječ o transferima za preduzeća, u tim iznosima su prikazani i kapitalni izdaci koji znače ulaganje u osavremenjavanje opreme i podizanje kvaliteta usluga.

Usvojen je i amandman kojim će biti obezbijeđena sredstva za plaćanje boravka drugog djeteta u predškolskoj ustanovi i to preusmjeravanjem iznosa od 15 000 eura iz izdataka za podršku radu vjerskim zajednicama u dio koji se odnosi na izdatke za podršku radu vaspitno-obrazovnih ustanova. Time se obezbjeđuju početna sredstva, dok će u narednom periodu tačan iznos biti određen odlukom koja će biti usvojena na Skupštini.

Budžetski dokument za 2024. godinu je po mnogo čemu bez presedana u odnosu na prethodne godine, kazao je u i me predlagača direktor Uprave lokalnih javnih prihoda Milovan Baždar i ocijenio da budžet pokazuje stabilnost, dobru likvidnost i konstantan rast.

„Na račun inflacije došlo je do porasta za fiskalne prihode, dobra turistička sezona i tržišna konjuktura u segmentu prometa nepokretnosti izuzetno dobra pa nam to kroz ustupljene prihode donosi značajne prilive. Svakako treba naglasiti i interne faktore koji su tome doprinijeli a to je politika izvršnih funkcija pod rukovodstvom predsjednika Opštine gdje se krajnje racionalno željelo izdvajati za tekuće izdatke i iznose 27%, znatno niže nego ranijih godina, dok su transferi za 30% viši“, istakao je Baždar.

Najveća stavka u prihodima planirana je od poreza na nepokretnosti 10,7 miliona eura, od poreza na promet nepokretnosti predviđeno je 3,4 miliona, porez na dohodak fizičkih lica projektovan je na 3,918 miliona, a prirez porezu na dohodak fizičkih lica 1,1 milion eura. Planirani prihod od lokalnih komunalnih, administrativnih i turističke takse je 700. 000 eura. Od prodaje imovine i od zakupa planirano je 210.000 eura, ustupljeni prihodi projektovani su na  7,318 miliona, dotacije 450.000, dok su prenijeta sredstva iz prethodne godine 2,5 miliona eura. Opština ne planira da se kreditno zadužuje u narednoj godini.

Operativni budžet planiran je na 17,788 miliona eura, a kapitalni  na 11,335 miliona. U narednoj godini planirana je rekonstrukcija  Njegoševe (od parka Sv. Leopolda do Rudnika) za šta će biti izdvojeno 1,3 miliona eura, za rekonstrukciju i sanaciju lokalne putne mreže, šetališta i komunalne infrastrukture planirano je 1,95 miliona, za izgradnju i rekonstrukciju trotoara 200.000, isto toliko za izgradnju i sanaciju javne rasvjete, dok je za finansiranje projekta vodosnadbijevanja i odvođenja otpadnih voda predviđeno milion eura,  za ulaganja u vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu 1,5 miliona, a za završetak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda 1,2 miliona eura. Za unapređenje protoka saobraćaja predviđeno je 250.000 eura, a za nabavku video nadzora 150.000 eura. Za završetak pasarele u Zelenici opredjeljeno je 85.000 eura, planirana je pasarela kod Topljanskih stepenica za čiju izgradnju će biti izdvojeno 100.000 eura, dok je za garažu u Meljinama predviđeno 250.000 eura.

Podsjećamo ovogodišnji budžet rebalansom je povećan skoro tri miliona i iznosi 24.632.000 eura.