ZelenikaNSL170700U Zelenici je sinoć svečano obilježeno 120 godina od dolaska prvog voza u Herceg Novi, što ujedno predstavlja i momenat uspostavljanja željezničkog saobraćaja u Crnoj Gori. Tim povodom, upriličeno je svečano otvaranje Vagona, mjesta koje čuva sjećanje na željeznicu u Boki i predstavlja dopunu turističkoj ponudi našeg grada.

Na renoviranju vagona, infrastrukturnoj pripremi njegove nove lokacije i finalne destinacije u Zelenici radili su nevladina organizacija “Sinergija” i Josip  Veber, vlasnik vagona i član udruženja ljubitelja željeznice iz Pančeva, u saradnji sa Opštinom Herceg Novi. Obilježavanje jubileja bila je prilika i da se izložbom arhivskih fotografija prisutni bolje upoznaju sa vozom „Ćiro“, njegovim radnim vijekom i trasama kojima je prolazio.
Zelenika17072101Kako je kazao predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, koji je i svečano otvorio Vagon, prije tačno 120 godina u stanicu u Zelenici ušao je prvi svečano ukrašeni voz sa visokim austrougarskim zvaničnicima, koje su mještani dočekali sa oduševljenjem. Taj momenat označio je preporod za naš zaliv i grad. Željeznica je donijela ekonomski i društven napredak, podstakla razvoj turizma i povezala Boku sa Sarajevom, Budimpeštom, Bečom i nadalje cijelom razvijenom Evropom toga vremena.

“Ovaj projekat se sjajno uklopio u plan lokalne uprave da revitalizuje, očuva i oživi željeznički tunel između Zelenike i Meljina. Na tačno 50 godina od kada je zadnji voz otišao iz Boke otvorili smo pješačku stazu kroz tunel. Na jubilej 120 godina od ulaska prvog voza otvaramo Vagon. Zahvaljujući tim projektima, danas sa ponosom možemo reći da je ovaj dio grada transformisan u cjelinu u kojoj mještani uživaju i koja privlači pažnju brojnih posjetilaca”, kazao je Otović.

Zelenika17072102

Željeznički vagon, koji je skoro dvije decenije stajao i propadao ispred Instituta Simo Milošević u Igalu, pored spomenične dobio je i jednu novu namjenu. Projekat rehabilitacije vagona, dug skoro sedam godina, konačno je doživio svoju potpunu realizaciju.
“Pored spomeničke funkcije, vagon je sada prvi put dobio i odgovarajuću namjenu. To je značajno iz više razloga – garantuje njegovo redovno održavanje, doprinosi turističkoj ponudi našeg grada, ali i zbog toga što će sa ovog mjesta nastaviti da se živo priča i pamti istorija željeznice u Novom i Boki”, poručio je Otović.
Podsjetićemo, Zelenika je bila početna stanica pruge koja je spajala Herceg Novi sa Sarajevom (preko Uskoplja, Huma i Mostara), ali i sa Titogradom (preko Trebinja, Bileće i Nikšića), pa stoga ima i istorijsku dimenziju. Lokacija na kojoj je sada “Vagon” nalazi se uz nekadašnju prugu, nedaleko od nekadašnjeg željezničkog tunela.

Zelenika17072104

Prema riječima Josipa Vebera, vlasnika vagona i člana udruženja ljubitelja željeznice iz Pančeva, veliki broj ljudi je pomogao da se ovaj projekat realizuje. Istakao je značaj porodice Mađar, zahvaljujući kojima je u Herceg Novi sagrađen prvi hotel i turizam došao sa njim, godinu dana nakon uspostavljanja željeznice. Do 1968. željeznica je bila pokretač privrede i turizma Herceg Novog, napomenuo je Veber.
„Ovaj vagon je zaista imao jednu jako zanimljivu priču. Završio je svoj radni vijek u Crnoj Gori, a zahvaljujući tadašnjoj Vojsci Srbije i Crne Gore, došao je brodom iz Bara u Tivat, a odatle u Kumbor, kazao je Veber i dodao da upravo zahvaljujući porodici Rajka Beka i Oliveri Doklestić, predstavnicima lokalne samouprave, predsjedniku Opštine Stevanu Katiću i predsjedniku SOHN Ivanu Otoviću, koji su imali sluha za ovaj posao, zajedničkim snagama poslije 7 godina i mnogo godina propadanja vagona, projekat je uspješno priveden kraju.
Veber je izrazio i očekivanje da se u narednom periodu uspostavi saradnja sa Trebinjem i Dubrovnikom, sa ciljem uspostavljanja dijela trase muzejske pruge. istog dana, 16. jula 1901. godine, željeznica došla i u te gradove.
„Nećemo se zaustaviti na ovome, ovo je samo početak jedne lijepe priče, ne samo u smislu vagona kao spomenika tehničke kulture koji je zaštićen, prvog i jedinog u Crnoj Gori. Ovo će biti početak pješačke staze koja će nas podsjećati na vrijeme kada su ovdje prolazili vozovi“, poručio je Veber.

Zelenika17072106

Kako je kazao izvršni direktor NVO „Sinergija“ i hercegnovski arhitekta Vuk Čvoro, Vagon je otvoren još 10. maja, sa namjerom da mnogim ljudima povrati sjećanje na željeznicu. Iako u početku smatran avangardnim za naše društvo, projekat se pokazao uspješnim, istakao je Čvoro.
„Ideja je počela prije 7 godina, a za neke stvari koje su dobre treba vremena. Smatram da ovaj projekat može i treba dalje da se razvija, da željeznica treba da dobije neku novu dizmenziju u Herceg Novom, čak i da se stara trasa treba vremenom obnoviti i da se dalje jača, kazao je Čvoro i dodao da je cilj podsjetiti kako je Herceg Novi izgledao dok je saobraćao voz „Ćiro“.
U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su Gradska muzika i mažoretke, koji ove godine proslavljaju 135 odnosno 50 godina postojanja, a po završetku ceremonijalnog dijela programa nastupili su pjevačica Svetlana Bubanja i Đuro Poznanović.