VojoStanic100Istaknutog slikara i vajara Voja Stanića i njegovog sina Tomu danas su posjetili ministarka kulture i medija, Tamara Vujović, a u ime lokalne samouprave menadžer Opštine Herceg Novi, Dušan Vukić, povodom 100. rođendana poznatog umjetnika. Čestitku su uputili i predsjednik Opštine, Stevan Katić i sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Susreti sa velikanima uvijek obogate čovjeka, kazala je ministarka Vujović i dodala da joj je izuzetno zadovoljstvo što je imala priliku da čestita stoti rođendan geniju sa Škvera.

„Dirljiv je susret sa čovjekom koji je svjetski poznat, a opet je uvijek ostao naš, čovjekom i slikarom koji nam je objasnio šta znači ljepota trenutka i ljepota življenja u miru i nemiru uz more. Naročito mi je zadovoljstvo što je maestro dobro i što je poručio da je ljepo živjeti. Susret sa velikanima uvijek nas obogati i nečemu nauči”, istakla je ministarka.

VojoSPovodom stotog rođendana, čestitku su uputili predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

„Cijenjeni i uvaženi gospodine Staniću, čestitamo Vam 100. rođendan u svoje lično, ime Opštine Herceg Novi i cijelog grada koji ste učinili ponosnim što ste njegov mještanin i stvaralac koji je u njemu našao inspiraciju. Naša je čast i zadovoljstvo što imamo privilegiju da sa Vama, našim ali i nadaleko priznatim umjetnikom, dijelimo istu ljubav prema gradu, moru, Boki i svim njenim ljudima. Vijek postojanja znači mudrost, smirenost i istančani pogled na stvarnost, ali i umjetnost. U svakom dašku maestrala, zvuku katarke jahte sa Škvera, letu galeba koji očekuje povratak ribara, prepoznali ste dragocjenost i pretvorili je u vanvremensku umjetnost.

Želimo Vam dobro zdravlje i da u godinama koje slijede osjetite isti damar topline grada koji Vas iskreno poštuje, svih nas koji cijenimo Vaše djelo i iskazujemo zahvalnost što ste dio naše zajednice“, navodi se u čestitki.

Tokom ove godine, u čast 100. rođendana jugoslovenskog i crnogorskog slikara, izaći će iz štampe jubilarna poštanska markica i biće priređeni različiti programi u Herceg Novom i ostalim gradovima Crne Gore.