razvoj gradaekonomskiOtpravnik poslova Ambasade Njemačke u Crnoj Gori, Ralf Rojš boravio je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, gdje je sa potrpedsjednikom Mirkom Musturom razgovarao o više tema značajnih za naš grad, među kojima je akcenat bio na ekonomskom i kulturnom razvoju Herceg Novog.

Sastanku su prisustvovali i ekonomski savjetnik u Ambasadi Njemačke Enis Čindrak, menadžer Opštine Herceg Novi Dušan Vukić i Mitar Kisjelica ispred Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju.
Rojš je iskazao interesovanje za projekat obnove tvrđave Španjola, za koji su hercegnovska lokalna samouprava i Ministarstvo kulture i medije prošle sedmice potpisali Memorandum o saradnji, kojim je predviđeno stvaranje kulturnog i kreativnog centra koji će obogatiti ne samo Herceg Novi, već čitavu Crnu Goru. Na sastanku je bilo riječi i o ekonomskoj slici grada u mjesecima izvan turističke sezone.
„Herceg Novi je poznata turistička destinacija za nas u Njemačkoj i svake godine ovdje dolazi na hiljade turista iz naše zemlje, a za mene kao njemačkog diplomatu ovo je bio prvi put da dolazim u HN. Sa predstavnicima grada smo razgovarali o više tema, o ekonomskom i kulturnom razvoju grada, ali i o jednom lijepom suživotu raznih naroda u Herceg Novom. Takođe, jedna od tema je bila i EU integracija Crne Gore i koji bi značaj imala za ovaj grad“, kazao je Rojš nakon sastanka.
Prema riječima potpredsjednika Mustura, otvorena komunikacija sa jednom od najznačajnijih zemalja Evropske unije je od posebne važnosti.
„Poseban akcenat je danas bio na temi valorizacije Španjole i uređenju novskih tvrđava. Mislim da smo postigli visok nivo saglasnosti i zaista cijenimo njihovu želju da se u ovaj projekat uključe. Razgovarali smo i o drugim kulturnim vrijednostima našeg grada, privredi, te političkoj situaciji na lokalnom i državnom nivou“, kazao je Mustur i dodao da bi u narednom periodu trebalo uložiti dodatni napor kako bi njemački turoperatori doveli još više gostiju u Herceg Novi.