nas18042024

Dugogodišnja saradnja Herceg-Novog i Grada Istočno Sarajevo biće formalizovana potpisivanjem Povelje o bratimljenju u narednom periodu, čime će privredne, kulturne, sportske i prijateljske veze biti ojačane, dogovoreno je na današnjem prijemu koji je predsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić sa saradnicima priredio za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Ljubišu Ćosića i načelnika Opštine Istočno Novo Sarajevo, Jovana Katića.

Za veoma kratak period, od 2020. godine od kada je na snazi sporazum o prijateljstvu, dva grada su uspješno sarađivala na obostranoj turističkoj promociji, razvoju kulture i sporta, kazao je predsjednik OHN Katić.

„Istočno Sarajevo je veoma interesantno kao zimski turistički centar zbog Jahorine, gdje su hercegnovska Gradska muzika i mažoretke u više navrata promovisale i naš grad i Praznik mimoze. Saradnja je ostvarena i na polju kulture i sporta, a nama je od izuzetne važnosti da razmijenimo iskustva koja se tiču izgradnje bolnice. Naime, grad Istočno Sarajevo je završilo gradnju bolnice i nama je značajno da čujemo njihova iskustva koja želimo primijeniti prilikom izgradnje bolnice u Herceg-Novom. Znamo svi sa kakvim se problemima suočavamo kada je bolnica u pitanju i naša je težnja da stvorimo sigurnije i bolje uslove zdravstvene zaštite građanima i gostima. Biće nam čast i zadovoljstvo što ćemo formalizovati saradnju potpisivanjem Povelje o bratimljenju sa Istočnim Sarajevom“, istakao je predsjednik Katić.

Opštinu Herceg Novi i Grad Istočno Sarajevo povezuju prvenstveno ljudi koji godinama unazad međusobno komuniciraju, ostvaruju saradnju bilo da se radi o porodičnim i prijateljskim vezama ili o privrednim, kulturnim, sportskim vezama, kazao je gradonačelnik Ćosić i dodao da zbog toga vrijedi formalizovati saradnju.

„Definitivno ćemo razviti saradnju među gradskim upravama, kao i u oblasti kulture, NVO sektora, razvojnih agencija, sporta. Ideja je da dva puta godišnje organizujemo Dane Herceg-Novog u Istočnom Sarajevu i Dane Istočnog Sarajeva u Herceg-Novom. Pošto imamo redovnu autobusku liniju između naša dva grada, razmišljamo da u razgovoru sa prevoznikom omogućimo subvencije, olakšamo komunikaciju i učinimo liniju češćom. U narednom mjesecu otvaramo Narodno pozorište Istočno Sarajevo i već smo dogovorili da se na Pozorišnim večerima predstavi i Hercegnovsko pozorište. Širok je okvir za saradnju ali što je najvažnije ljudski odnosi naših građana su izuzetni i zašto to ne pratiti još boljom saradnjom između dvije gradske uprave", kazao je gradonačelnik Ćosić i dodao da će povelja o bratimljenju sa Herceg-Novim biti prva koju Grad Istočno Sarajevo potpisuje sa jednom opštinom u Crnoj Gori.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović i potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur.