ministar Radulovic predsjednik KaticJasan stav Vlade je da se do 2030. godine realizuju značajni infrastrukturni projekti među kojima je i brza saobraćajnica duž Crnogorskog primorja, u okviru koje je i obilaznica oko Herceg Novog, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović tokom zvanične posjete našem gradu. Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić sa saradnicima, razgovarao je sa ministrom Radulovićem o aktuelnim ali dugoročnim projektima koji će rješiti saobraćajne gužve.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ulaže značajna finansijska sredstva u razvoj putne infrastrukture kroz izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih puteva u cilju bolje saobraćajne povezanosti i smanjenja gužvi, kazao je ministar Radulović.
„Kada govorimo o gužvama tokom sezone, moram napomenuti da intenzivno radimo na uspostavljanju međunarodne pomorske linije koja će povezati Budvu i Dubrovnik u ljetnjoj turističkoj sezoni što će umnogome rasteretiti granični prelaz između Crne Gore i Hrvatske”, kazao je Radulović.
Očekuje i da će na ponovljenom javnom pozivu „Monteputa“ do kraja juna biti izabran projektant za izradu idejnog rješenja prelaska Bokokotorskog zaliva i da će ovaj višedecenijski problem uspješno biti riješen savremenom saobraćajnom vezom preko mora.
„Ono što želim da naglasim jeste da su sa aspekta nadležnosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ispunjeni svi propisani uslovi za proglašenje luke „Lazure“ u Meljinama za luku nautičkog turizma-marinu”, istakao je Radulović.
Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić kazao je da je u toku projektovanje trase lokalne zaobilaznice, a radi se i idejno rješenje nastavka te obilaznice. Oba projekta su jako važna s obzirom na to da prva faza ide od Sutorine do Zelenike, a nastavak obilaznice do Morinja što će značajno smanjiti kilometražu kada se dolazi iz pravca Kotora ili Nikšića.
„Nadam da ćemo početak radova imati već naredne godine i da će se na taj način rasteretiti i riješiti makar dio problema kada je u pitanju saobraćaj kroz Herceg Novi", naveo je Katić.
Kako je istakao, u fokusu je bila i tema vezana za luku u Zelenici za koju je prije više godina pokrenuta procedura dobijanja dozvole za pristajanje kruzera.
„Postoji veliko interesovanje brojnih kompanija i privrednika Boke da se omogući pristajanje kruzera u zeleničkoj luci i vjerujem da će to biti omogućeno za narednu sezonu”, kazao je Katić.