00HNministkultureSporazum o saradnji Ministarstva kulture i medija i Opštine Herceg Novi o organizaciji Filmskog festivala u Herceg Novom potpisali su juče ministarka kulture i medija, Tamara Vujović i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Ministarka Tamara Vujović rekla je da je potpisivanje Sporazuma između Ministarstva kulture i medija i Opštine Herceg Novi jedan od važnih koraka u organizaciji Filmskog festivala.
“To su one strane koje finansiraju Montenegro film festival, odnosno Hercegnovski Filmski festival. Ono što je važno je da smo sada potpisali novi sporazum koji bi trebalo da posluži kao dugoročni osnov uređenje naših međusobnih odnosa. Tu se, između ostalog, definišu i finansijska izdvajanja koja su u istom procentu kao i do sada, ali ovaj sporazum ima i neke novitete kao što je Montenegro film randevu, a to je jedan prateći program industrijskih dana kada će se susretati režiseri, pisci scenarija i svi predstavnici struke kao jedan program kao dodatak našem glavnom programu a to je predstavljanje filmova. Isto tako, tu su uređeni svi odnosi između svih onih koji realizuju ovaj festival, izvršnog producenta Herceg festa, definisan je i menadžment samog festivala tako da mislim da smo stvorili dobre osnove, ovoga puta i na duže staze, dakle dugoročnije i bolje strateški je promišljena budućnost festivala. Spremni ulazimo i dočekujemo festival i mislim da mogu reći da bi do sredine juna mogli da kažemo da imamo”, rekla je ministarka Vujović.
01HNkulturapotpisFilmski festival Herceg Novi Montenegro film festival, manifestacija koja ima status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, ove godine biće organizovan na pravi način, istakao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.
“Mi smo od početka godine intenzivno krenuli u ove aktivnosti i mislim da će sigurno ove godine Filmski festival u Herceg Novom biti pripremljen onako kako javnost, a i mi očekujemo i da će se vratiti polako na one dane stare slave. U svakom slučaju, mene raduje da smo potpisali jedan sporazum koji je dugoročnog karaktera, tako da u suštini će to biti osnova i za sve ostale sporazume koji će se nadovezivati na ovaj i što su tu definisane sve one stvari koje su neophodne za jednu dobru i kvalitetnu organizaciju jednog ovako značajnog festivala, posebno festivala koji je od značaja za državu Crnu Goru i za Herceg Novi kao grad sve većeg broja i ostalih festivala”, rekao je Katić.
02HNkultura2024U Herceg Novom boravi 30 % više turista nego što je to bilo prethodnih godina, a Katić ističe da sve najave ukazuju da će nastupajuća sezona biti rekordna.
“Takođe, imamo organizovane brojne ostale festivale, imamo značajna imena iz svijeta muzike koja će nastupiti ove godine u Herceg Novom i kada je u pitanju organizacija svih ovih kulturnih dešavanja i kulturnih manifestacija, nekom svojom dobrom dinamikom i da će svi gosti koji ove godine budu posjetili Herceg Novi imati šta da vide, između ostalog i Filmski festival kao jedan festival sa najdužom tradicijom, pored Praznika mimoze i Dana muzike u Herceg Novom jedan od svakako najznačajnijih festivala”, rekao je Katić.
On je naglasio da sa Ministarstvom kulture i medija Opština Herceg Novi ima izuzetnu saradnju i očekuje da se ta saradnja nastavi i narednih godina.