Posjeta200524nslKonzul Rumunije u Crnoj Gori, Radu Gorincioi i predstavnik rumunske kompanije Urbio, Marius Huminiuc boravili su danas u posjeti Opštini Herceg Novi, gdje su sa potpredsjednikom Mirkom Musturom i menadžerom Opštine, Dušanom Vukićem i saradnicima razgovarali o saradnji koja će uslijediti u narednom periodu.

Prema riječima potpredsjednika Mustura, na današnjem sastanku se razgovaralo o povezivanju Herceg Novog i rumunskog grada Arada, ali i mogućnosti saradnje na polju IT sektora i oblasti primjene „smart city“ tehnologija (tehnologije „pametnih“ gradova, ulična osvjetljenja, obnovljivi izvori energije).
Konzul Gorincioi je izrazio zadovoljstvo prijemom, te najavio posjetu rumunskih kompanija i privrednika Herceg Novom i Crnoj Gori tokom narednih mjeseci.
Posjeta200524Kako je nakon sastanka istaknuto, poveznica Herceg Novog i Arada je Kiril Cvjetković, koji je kraj života i dočekao u Rumuniji. Kiril Cvjetković je rođen 1791. godine u znamenitoj familiji baošićkog paroha Simeona Cvjetkovića, a kršten je u Crkvi Svetog oca Nikolaja u Baošiću, imenom Konstantin. Upokojio se u Bezdinu, 28. septembra 1857. godine, a sahranjen je sutradan pri manastirskoj crkvi, gdje i dans počivaju njegovi zemni ostaci.
Sastanak je održan na inicijativu državnog sekretara u Ministarstvu turizma, ekologije, ordživog razvoja i razvoja sjevera, Nenada Vitomirovića, koji je dok je obavljao funkciju sekretara za turizam, ekonomski razvoj i investicije u Opštini Herceg Novi ostvario prve korake na povezivanju Arada i Herceg Novog. Sastanku je prisustvovala i sekretarka za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mila Petijević.