LitijaNSL140624U crkvi Svetoga Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj proslavljena je hramovska slava – Spasovdan.

Liturgiju je služio iguman manastira Stanjevići Jefrem sa hercegnovskim sveštenstvom, a sabornoj proslavi prisustvovali su predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, potpredsjednici Opštine Miloš Konjević i Mirko Mustur sa saradnicima, kao i konzul Republike Srbije u HN, Mićo Rogović. Obilježavanje slave završeno je tradicionalnom litijom koja je u večernjim satima nošena kroz grad, a koju je predvodio vladika Zahumsko hercegovački i primorski Dimitrije.
Spasenje od smrti, vaskrsenje i vaznesenje su temelj hrišćanske vjere, kazao je iguman Jefrem u besjedi i pojasnio značaj ovog praznika u narodu nazvanog Spasovdan. Kako je istakao, sjećanje na Vaznesenje Gospodnje traje već treći milenijuma, a sjećanje u crkvi božijoj predstavlja i sadašnjost i budućnost.
„Svaki naš doživljaj u zemaljskom životu možemo doživjeti u punoći prisustva božijeg, ako se budemo služili sjećanjima kao što se služimo sjećanjima iz naših života. Sjećamo se svih onih građana Herceg Novog i uznosimo molitve za njihovo zdravlje i spasenje, za mir u porodici, svaki berićet u domu i rodu. Na dan kada slavi ovaj hram, sjećamo se i onih divnih Novljana koji su bili priložnici, trudbenici koji su odvajali od svojih usta i doma zaradu, i oni na galijama i pastiri, poljoprivrednici, ribari, da bismo mi danas, njihovi potomci bili u ovako divnom i veličanstvenom hramu“, istakao je između ostalog iguman Jefrem i zahvalio predsjedniku Katiću što je uvijek otvorenog srca za podršku i razumijevanje crkvenoj misiji.
Hram Svetog Spasa pamti trovjekovnu istoriju i sa manastirom Savina dao je poseban pečat oblikovanju lica grada i njegove duše, istakao je starješina hrama, protojerej stavrofor Radomir Nikčević.
„Svi se pitaju kakav je to grad Herceg Novi u kojem svi žive kao porodica, šta je to je oblikovalo njegovu dušu? Ovaj hram je ostavio veliki pečat na formiranje i dušu grada, on je ključ. I nije slučajno da je među starješinama ovog hrama u isto vrijeme bio nastojatelj manastira Savina - Josip Tropović kod kojeg je vladika Njegoš učio školu.
Podsjetio je na period Topalske komunitadi kao preteče savremene gradske uprave i bliske saradnje koju su gajili sa građanima, što je nastavljeno do danas jer sadašnja gradska uprava živi jednodušno sa svojim stanovništvom.
„Zbog toga mi imamo takvu gradsku upravu, ovaj hram i svetinje ovog grada ne daju da budu drugačiji. Nigdje to nije slučaj u Crnoj Gori niti bilo gdje drugo. Zato sa pravom ovaj grad jedini nosi orden Svetoga Save prvog reda“, kazao je Nikčević.

Večernjoj službi, a potom i litiji koja je nošena ka crkvi Svetog Preobraženja, prisustvovali su predsjednik Opštine Stevan Katić, potpredsjednici Miloš Konjević i Mirko Mustur, potpredsjednik Vlade Momo Koprivica i predsjednik Skupštine Nikšić, Nemanja Vuković.
Vladika Dimitrije u besjedi je poručio da je Hristos sve što je uradio, uradio radi ljudi i njihovog spasenja.
„Izašao je sa nebeskih visina i došao nam u susret, nama ljudima i postao jedan od nas. Postao je naš sabrat, učitelj prvosveštenik, služitelj, sluga, đakon. On je prvjenac svega u crkvi i svega u spasenju našem. Pošto nam je izašao u susret, spustio se sa nebeskih visina, on je isto tako tu našu prirodu, sve naše sem grijeha, uznio na nebesa. Ovaj hram je posvećen Preobraženju, a danas slavimo Sveto Vaznesenje Gospodnje, sve u Hristovom domostroju, uključujući i Vaznesenje radi našega spasenja, radi našeg preobraženja ne bi li se ta blagodat Božija, koju je Gospod ostavio u crkvi svojoj, dotakla naših srdaca, ljubavi, vjere, ne bi li se otvorili kao cvijet, ne bi li nešto od te blagodeti i te sile preobrazilo naše živote“, kazao je vladika Dimitrije.
Predsjednik Opštine, Stevan Katić kazao je da je ova litija nastavak onih veličanstvenih litija koje su pokrenute 2020. godine „kada smo branili naše svetinje, a potom i potpisali ugovor sa SPC i stavili tačku na to pitanje“.
„Zato i danas možemo slobodno i bezbrižno da sa vjerom i blagodatom prošetamo ne samo kroz Herceg Novi, nego sve gradove Crne Gore. Pozivam vas da se i u narednom periodu okupljamo oko naših hramova, svetinja, ne samo za ovaj veliki praznik Spasovdan, koji mi u Herceg Novom proslavljamo vijekovima unazad, nego i za sve ostale praznike“, kazao je predsjednik Katić.
Povodom proslave Spasovdana upriličen je i kulturni program.