OperaNSL080724Izvođenjem Rosinijeve opere „Pepeljuga“, adaptirane za djecu, sinoć je na tvrđavi Forte mare završen 11. Operosa Montenegro Opera Festival, jedini festival te vrste u Crnoj Gori.

Publika je prethodnih sedam dana imala priliku da uživa u operskim arijama na više lokacija u Herceg Novom i u kompleksu Luštica bay. Svečanom zatvaranju prisustvovali su i ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.
Inicijalna ideja o potrebi da se njeguje, razvija i prije svega utemeljuje operska umjetnost u Crnoj Gori, veliki je i značajan iskorak pregalaca i entuzijasta, a opet velikih profesionalaca koji su okupljeni u timu Operose, kazala je ministarka Vujović.
„Iz godine u godinu sa punom pažnjom prepoznajem i pratim jedinstven tim koji strastveno, a vrlo odgovorno pristupa operskoj kreaciji, promociji mladih talenata zajedno sa kojima se stvara i nova publika. Želim da pohvalim idejni pristup operskog festivala kojem je od osnivanja dom istorijsko jezgro Herceg Novog - Stari grad, okolne tvrđave, ali i Mamula. Pohvaljujem međunarodnu saradnju, promovisanje mladih talenata, humanitarni karakter pojedinih koncerata... Ministarstvo kulture i medija vrlo pozitivno gleda na pregnuće organizatora da eminentni međunarodni mediji među kojima su BBC Classical, Opera magazin i drugi dođu u Crnu Gore i prate koncerte“, kazala je ministarka Vujović i poželjela Operosi da dosadašnje dostignuće bude, muzički rečeno, „predtakt za velike muzičke rečenice, oblike i forme kojima će ispisivati kulturu i muziku Crne Gore“.
Mladi i djeca bili su u fokusu ovogodišnjeg festivala Operosa, kazala je umjetnička direktorica Operosa fondacije, Ketrin Hataja.
„Izuzetno mi je drago da vidim puno djece koja su ispratila festival. Moram zahvaliti na podršci Ministarstvu kulture i medija, Opštini Herceg Novi, Herceg festu, koji su tu za nas svih 11 godina trajanja festivala“, istakla je Hataja.

Režiju za adaptaciju Rosinijeve opere „Pepeljuga“ uradila je Lade Shylenko, pod mentorstvom Kristine Helin, a uloge su povjerene sopranistkinji Nataši Jovović (Pepeljuga), tenoru Stevanu Karancu (Princ Ramiro), mecosopranistkinji Anđeli Simić (Tisbe), sopranistkinji Milici Lolić (Clorinda), baritonu Stefanu Petkoviću (Dandini), za klavirom je bio Luka Mihailo.