13JulNSL24Evociranjem uspomena na tekovine 13. jula i polaganjem vijenaca na spomenik Bezmetković, u Herceg Novom je počela proslava Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka.

U spomen parku na Savini vijence su položile delegacije Opštine i Skupštine opštine Herceg Novi i Konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, UBNOR-a HN 1941-1945, Saveza boraca opštine Kula, hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice 809 i OO Demokratska Crna Gora HN.
Jedan od najvažnijih datuma u istoriji Crne Gore – 13. jul simbolizuje vrijednosti koje svi moramo čuvati i njegovati – slobodu, antifašizam, solidarnost, suverenost i neumornu borbu za bolji život, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.
„Taj 13. jul 1941. godine, pokrenuo je događaje od nemjerljivog istorijskog značaja za Crnu Goru i region. Naš narod je u možda najtežem trenutku u svojoj istoriji pokazao zajedništvo i spremnost da se odbrane istina i pravda, antifašistički duh i slobodarska misao“, kazao je predsjednik Katić.
13Jul01Podsjetio je da je takvoj borbi Herceg Novi dao veliki doprinos zbog čega je obaveza svih nas da uvijek govorimo o čitavoj plejadi hrabrih rodoljuba, antifašista koji su znali da je sloboda svetinja.
„Za nju su položili život, prkosno, braneći svoju rodnu grudu i cijelu otadžbinu, gdje god je pomoć bila potrebna. Po njima smo nazvali ustanove, trgove, šetalište, škole jer zaslužuju da se njihova imena izgovaraju sa ponosom, da na njih opominjemo mlađe, da im ukažemo vječni spomen i sjećanje na Prvu bokešku brigadu, Orjenski bataljon, na Danice, Spasića i Mašeru… I danas odajemo počast njihovim podvizima i ukazujemo čast nedužnim žrtvama koje su okupatori strijeljali ili zatočili, želeći da ih kazne što ne pristaju na pokoravanje“, kazao je predsjednik Katić.
Istakao je da Crna Gora mora biti mjesto gdje će svaki pojedinac, bez obzira na svoju vjeru, nacionalnost ili kulturnu pripadnost, živjeti dostojanstveno, u miru i prosperitetu.
„Kao građanska, multikulturalna, multivjerska i multietnička sredina, ovome cilju moramo svi težiti, u svakom trenutku – iz poštovanja prema herojskim djelima naših predaka, ali i iz želje da potomcima i budućim generacijama ostavimo jedno bolje društvo u kojem će svaki pojedinac biti poštovan i uvažen, bez obzira na različitosti“, kazao je predsjednik Katić i čestitao Dan državnosti i Dan ustanka.
13jul06 4Na tekovine 13. jula 1878. godine kada je na Berlinskom kongresu Crna Gora priznata kao nezavisna država i isti datum 1941. godine kada je u našoj državi podignut ustanak protiv fašističkog okupatora, podsjetila je članica Upravnog odbora UBNORa 1941-1945 HN, Nada Bukilica. Ona je istakla da je okupator prva hapšenja sproveo u Boki, a uhapšene odvozio u logore u Italiji i Albaniji, a kasnije na Mamulu i Prevlaku.
„Osobenost ustanka u Boki Kotorskoj je u činjenici da je podignut i uspješno vođen u zalivu sa puno tvrđava, bunkera, logora i velikom ratnom lukom u Kumboru, a okupator je imao kompletnu diviziju „Messina”, legiju fašista, bataljon karabinjera, mornaricu, policiju i drugo. Organizovati i podignuti ustanak u takvoj vojnopomorskoj tvrđavi i upustiti se u oružanu borbu sa brojno jačim i naoružanim okupatorima, bio je veliki ratni podvig Orjenskog partizanskog bataljona, a kasnije Prve bokeške brigade. Narod ovog kraja je u ratu podnio ogromne materijalne i ljudske žrtve i zato nas ovaj datum obavezuje da se podsjetimo svih koji su ugradili sebe i svoje živote u temelje naše države”, istakla je Bukilica.
Predsjednik hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice 809, Milorad Nešić kazao je da 13. jul nije samo dan u kojem je oslikana bit crnogorskog naroda, već i dan kada je uvijek dobro osvrnuti se na sopstvenu prošlost kako bi se podsjetili na poruke naših predaka.
„Naviknut na iskušenja i stradanja, crnogorski narod je tog 13. jula 1941. godine na još jednom od sudbonosnih raskršća, pokazao istorijsku zrelost, odlučnost i spremnost na žrtvu. Da li živjeti u slobodnoj Crnoj Gori i za kakvu Jugoslaviju se boriti, Crnogorci su dali nedvosmislen odgovor. Taj odgovor je potvrdio spremnost Crne Gore da ne bude nijemi posmatrač istorije već njen stvaralac. Tog 13. jula 1941. godine multietnička, multikulturalna i multireligijska raznolikost Crne Gore zasijala je punim sjajem, ispoljena u odlučnosti za očuvanjem slobode i bogatstva zajedništva kao temeljima vrijednosti, upravo one vrijednosti koje baštini Bokeljska mornarica 809 – podružnica Herceg Novi kroz svoje geslo Fides et honor”, kazao je Nešić i dodao da je obaveza svih nas da „na temeljima demokratije i njene pobjede nad totalitarizmom doprinesemo da se ubijanja, strahote i razaranja iz prošlosti više nikada ne ponove”.
13Jul09Predsjednik OO UBNOR 1941-1945 HN, Đorđe Zloković zahvalio je prisutnima što ne zaboravljaju na značaj 13. jula i njeguju sjećanje na ovaj važan datum.
Program obilježavanja Dana državnosti i Dana ustanka u Crnoj Gori biće nastavljen večeras kada je planirana svečanost povodom završetka rekonstrukcije šetališta u Igalu u 20.30 časova, kod Omladinskog parka. Uslijediće, na Kanli kuli, svečani ispraćaj hercegnovskih sportista na Olimpijske igre u Parizu, a potom i koncert grupe Frajle koji je poklon gradu za 13. jul.