nas15082024

U hramu Svetog Spasa na Toploj, danas je proslavljena slava osnivača grada Herceg-Novog – prenos moštiju Svetog arhiđakona Stefana. Liturgiju su služili Arhiepiskop cetinjski i mitropolit Crnogorsko primorski Joanikije, Arhiepiskop mostarko-trebinjski i mitropolit Zahumsko-hercegovački i stonsko-primorski Dimitrije uz sasluženje lokalnog sveštenstva. U prisustvu čelnika Opštine Herceg-Novi i brojnog vjernog naroda, prelomljen je slavski kolač.

Prije 642 godine, kralj Tvrtko je osnovao grad i posvetio ga Svetom prvomučeniku Stefanu, istakao je mitropolit Joanikije podsjetivši da su naši srednjevjekovni vladari težili slavi božijoj.

„Prvi koji se poslije Hristovog vaznesenja na nebo ovjenčao slavom i vijencem slave božije je Sveti arhiđakon i prvomučenik Stefan. On je zaštitnik carskog vijenca vladara iz hrišćanskih država. To nije zemaljski, truležni vijenac, niti zemaljska kruna, ma koliko bila ukrašena, nego onaj kojim se ovjenčao Stefan kada je u toku svoga stradanja vidio slavu božiju, već na zemlji postao njen pričasnik i obukao se u silu Duha svetoga. Zato se sabiramo na ovaj praznik koji je radostan jer imamo takvog svjedoka naše vjere pravoslavne koju proslavljamo, svjedoka punog duha i istine božije, pravde i ljubavi koji se udostojio mučeničkog vijenca“, kazao je mitropolit Joanikije.

„Neka bude srećna slava, gradu, gradonačelniku, upravi grada, svim ljudima koji ovdje žive. Neka Gospod molitvama Svetoga Stefana daruje zdravlje, mir, napredak i svaku sreću i radost“, kazao je mitropolit Joanikije.

Vladika Dimitrije je u besjedi istakao važnost žive vjere u svakom čovjeku, dobrote i ljubavi koja u čovjeku raste ako radi i stvara sa Hristom u srcu.

„Ljudskom biću, po nekom neizmjernoj i tajanstvenoj promisli ostavljena je sloboda. Bog je rizikovao sa čovjekom, a neko lijepo kaže ko ne rizikuje, taj i ne voli. Ne može se projaviti ljubav na silu, ona uvijek podrazumjeva slobodan odgovor, odziv i zato nas je Bog stvorio ovakve, slobodne. Možemo tako strašno da se pomračimo, ali možemo i da mu se javimo, da odgovorimo na njegov poziv i postanemo bića ljubavi, nalik njemu, da se sjedinimo sa njim. Čovjek je stvoren po slici i prilici Boga, stvoren za saborovanje, zajedništvo, za ljubav “, istakao je između ostalog vladika Dimitrije.

Mitropolit Joanikije je gramatom - Ordenom Svetog Petra drugog Lovćenskog tajnovidca, drugog stepena odlikovao Zorana Šabanovića „za djelatnu ljubav prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a naročito za izgradnju i uređenje konaka manastira Prepodobne mučenice Paraskeve Rimljanke na Bunovićima“.

Herceg-Novi je dostojan imena i lika Sv. Stefana u čiju slavu je sazdan prije 642 godine, kazao je arhijerejski namjesnik hercegnovski, Obren Jovanović.

„Od postanka svjedoči istinu božiju za koju je stradao i postradao Sveti arhiđakon Stefan, a to je vjernost Hristu, svetoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, našoj svetoj vjeri, ćiriličnom pismu i svemu onome što se izrodilo iz Svetog jevanđelja, što je najsvetije i najčestitije u našem narodu“, kazao je Jovanović i zahvalio čelnicima i kulturnim djelatnicima grada za kontinuiranu podršku.

Liturgiji su prisustvovali predsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić sa saradnicima, predsjednik Skupštine opštine, Ivan Otović sa saradnicima, konzul Republike Srbije u Herceg-Novom, Mićo Rogović, gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić sa saradnicima, poslanici i odbornici i počasna građanka Herceg-Novog, glumica Tanja Bošković.

Večras će na Kanli kuli biti svečano otvoren 11. Trg od ćirilice i održan sabor. Početak je u 21.00 čas.