SlavaNSL28824Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić sa saradnicima prisustvovao je danas svetoj arhijerejskoj liturgiji kojom je obilježena slava Manastira Savina – Uspenje Presvete Bogorodice.

Liturgiju je služio mitropolit Crnogorsko primorski Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom.
Tokom besjede, mitropolit Joanikije je podsjetio na značaj praznika Uspenja Presvete Bogorodice - praznika božije milosti i blagodati. Kako je kazao, Presveta Bogorodica je uzvišenija od heruvima, slavnija od serafima i svih nebeskih sila i prije svega se proslavlja kao majka Spasitelja svijeta.
„Njoj uznosimo himne, prinosimo molitve, pritičemo joj molitveno u svakoj nevolji, ali i blagodarimo u svakoj radosti. Ona je brza pomoćnica, čuva nas od propasti, vraća sa pogrešnih puteva i upućuje na pravi. Privodi nas Sinu božijem, razriješava nas teškoća i patnji i daruje nam duševno i tjelesno zdravlje. Crkva božija nema dovoljno riječi da ispjeva hvalu Presvetoj Bogorodici“, kazao je mitropolit Joanikije.
Ovaj praznik kroz blagost molitvenog sjedinjenja, uči svakog hrišćanina da čini dobro, uzdržava se od grijeha, ljubi svoje bližnje i prašta, istakao je mitropolit. Kako je istakao, u Manastiru Savina se, zahvaljujući velikoj svetinji, svetoj obitelji i čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice savinske, ovaj praznik oduvijek proslavljao.
„To i sam mogu posvjedočiti. Bio sam domaćin na jednoj crkvenoj slavi ovdje, prije 33 godine, a imam svjedočanstvo i od starijih, da se ovaj praznik uvijek svečano proslavljao i u najtežim vremenima komunističkog progona i pritiska na svetu vjeru pravoslavnu. Hvala Bogu, danas u punoći duhovne radosti i zajedništva proslavljamo praznik. Raduje se ova svetinja, svi oni koji su kroz prošla vremena dolazili i ljubili svetinju, u njoj se Bogu molili i pričešćivali. Ovo je praznik i neba i zemlje, radujemo se i mi na zemlji i sveti na nebu, raduju se i naši preci koji su nam ostavili zavještanje da čuvamo ovu, kao i sve druge svetinje“, istakao je mitropolit Joanikije čestitajući praznik.
Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, potpredsjednik Opšine, Mirko Mustur i sekretar za komunalne djelatnosti, Vasilije Seferović.
Povodom slave Manastira Savina i obilježavanja jubileja – 120 godina od boravka Svetog vladike Nikolaja u savinskom manastiru, svečano je izložena čestica moštiju ovog svetitelja koju je darivao manastir Lelić.

Proslava će biti nastavljena večeras u 18.00 časova svetom liturgijom i tradicionalnom litijom sa iznošenjem čudotvorne ikone Bogorodice savinske.
Podsjećamo, sinoć je pred Manastirom Savina održana Svetouspenska akademija tokom koje je priređen bogat kulturno-umjetnički program uz besjede igumana savinskog Makarija i igumana manastira Lelić, Georgija.