nas19092024aaPotpredsjednik Opštine Herceg-Novi, Mirko Mustur i predsjednik Skupštine, Ivan Otović, primili su u prvu zvaničnu posjetu zamjenika ambasadora Australije, Filipa Andersona. Uz podršku nekim od postojećih, ideja je i osmišljavanje novih, zajedničkih kulturnih dešavanja, sportskih aktivnosti, a Ambasada Australije je zainteresovana i za podršku projektima NVO sektora kroz dodjelu manjih grantova.

Zamjenik ambasadora Australije Filip Anderson kazao je da je prva posjeta Herceg-Novom bila odlična prilika da stekne utisak po čemu se ovaj grad izdvaja u odnosu na druge u Crnoj Gori.

„Saznao sam da  Herceg-Novi obiluje festivalima, da ima mnogo više manifestacija i dešavanja nego druga mjesta, tako da je za našu ambasadu idealan grad da se pridružimo nekim događajima, bilo da je to filmski, muzički, umjetnički festival ili čak festival savremene fotografije o životu u Australiji za koji bi, vjerujem, postojalo interesovanje“, kazao je Anderson.

Ambasada Australije je već imala priliku da podrži određene programe u Herceg-Novom, ali su uvijek zainteresovani za nove, kazao je Anderson.

„Razgovarali smo o nekim događajima u narednih šest mjeseci, oko toga koje bi to mogle biti oblasti, među kojima je i sport, tako da smo veoma uzbuđeni zbog početka planiranja nekih događaja za sledeću godinu. Tokom ove posjete smo razgovarali i o nekim programima malih grantova, tako da se nadamo ponudama lokalnih nevladinih organizacija kako bi narednih 12 mjeseci mogli zajedno da radimo na nekim projektima sa različitom tematikom za koje se odlučimo“, kazao je Anderson.

Kako je riječ o ambasadi koja je nerezidentna i pokriva područja Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, nema mogućnosti da se susreti često organizuju pa su sastanci poput ovih odlična prilika za razmjenu ideja u cilju moguće saradnje u organizaciji različitih događaja, kazao je potpredsjednik Mustur.

„I za njih je bilo zanimljivo da posjete Herceg-Novi kao grad koji se na neki način ističe u okruženju. Našli smo zajedničke tačke, prije svega u oblasti kulture i uspostavljanju veza kada je riječ o prepoznavanju australijske kulture u našem gradu kroz razne aspekte, od filma do nekih muzičkih događaja, izrazili želju da se sve što bi oni prezentovali u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji prikažu i kod nas. Sa druge strane došli su i sa nekim predlozima projekata vezanih za ravnopravnost polova, za rad sa maloljetnicima i slično, gdje bi oni ponudili svoje usluge kako bi mogli da pravimo zajedničke projekte za unapređenje društva“, naveo je Mustur.