KrstNSL011024Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje brojnih arhijereja, osveštao je u Bijeloj krst na mjestu gdje će se graditi saborni hram posvećen Sretenju Gospodnjem.

Uslijedila je akademija u Domu kulture u ovom mjestu posvećena jubilejima - 1000 godina oltara i 200 godina crkve Polaganja Rize Presvete Bogorodice.
Poseban je blagoslov biti sabran u Hristovoj ljubavi na mjestu gdje će biti građen saborni hram, kazao je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i dodao da se raduje „što je pred licem vašeg i našeg naroda ovdje, Bog dao da se sretnemo u Bijeloj“.
„Radujemo se što smo ovdje u Bijeloj, gdje već hiljadu godina žive pravoslavni Srbi, što možemo reći da smo mediteranski narod i što je ovo kraj Zetske episkopije koju je osnovao Sveti Sava. Bijela je davala mnoge velike sinove koji su krasili ne samo naš narod, već kojima su se divili mnogi i koji su krasili našu crkvu. Sjetiću se Simeona Zlokovića i mnogih Zlokovića prije njega. Jednom od njih Sveti Petar Cetinjski darovao je krst koji danas krasi hram u Bijeloj, ali je i ponos i dika svih koji žive u Boki”, kazao je patrijarh.
Patrijarh Porfirije kazao je da će hram, koji će, nada se, biti brzo podignut i koji će biti predivan, biti mjesto susreta sa Bogom najprije, jer, poručuje, ako se sa njim ne sretnemo svi naši susreti biće besmisleni i prazni.
„Ovdje u hramu Sretenja Gospodnjeg dolazićemo da se zagrlimo sa Gospodom jer već smo njim zagrljeni, ali doći ćemo da kažemo amin njegovom zagrljaju i da nas on osposobi da možemo iz njegovog zagrljaja jedni druge zagrliti. Ovo mjesto treba da bude saborište i mjesto zagrljaja nas sa svim ljudima, jer ako želimo mir, radost, slogu između sebe, kako ćemo da budemo mirni, ako nema mir onaj koji je pored nas, kako god sebe zvao i kako god se Bogu molio”, rekao je patrijarh srpski.
Njegovoj svetosti sasluživao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije koji je u besjedi kazao da narod u Bijeloj i Boki sa radošću dočekuje patrijarha Porfirija, a povodom divnog jubileja crkve Polaganja rize Presvete Bogorodice.
„Proslavljamo istovremeno 1000 godina oltara i 200 godina toga znamenitog hrama. Dolazite nam na Krstovdan i vaša je služba u znaku krsta Gospodnjeg. Tako je Bog ustrojio da baš na ovaj jubilej nam dođete da ga svečano proslavimo, ali i da osveštate ovo krsno znamenje oko koga ćemo, ako Bog da i vašim blagoslovom, podići saborni hram Bijele posvećen Sretenju Gospodnjem. Uvjereni smo da će se vaš blagoslov vrlo brzo ostvariti jer nam dajete snagu, objedinjujete, nadahnjujete i ukrepljujete vašom svetom službom i rječju”, kazao je mitropolit Joanikije.
Patrijarha Porfirija u Bijeloj dočekao je brojni vjerujući narod, a osvećenju krsta prisustvovalo je više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvo, sveštenomonaštvo, predstavnici lokalne uprave, te društvenog i političkog života Herceg Novog i Boke.
Na svečanoj akademiji posvećenoj 1000 godina oltara i 200 godina od izgradnje crkve Polaganja Rize Presvete Bogorodice u Domu kulture u Bijeloj, patrijarhu i arhijerejima, brojnim zvanicama i vjerujućem narodu, dobrodošlicu je poželio predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić ističući da je Herceg Novi imao čast koja se malo kojem gradu pružila dva puta, da opet dočeka i bude u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija.
Herceg Novi, kako je istakao, sa radošću dočekuje svoje arhijereje, jer je to za sve građane blagoslov i potvrda da su na pravom putu, onom kojim je hodio Sveti Sava, čiji orden grad nosi sa izuzetnim ponosom.
„Za Herceg Novim je skoro šest i po vijekova tradicije u koju je duboko utkana svjesnost o vjeri i njenom očuvanju, o srpkom jeziku i našem ćiriličnom pismu, o kulturnim i istorijskim postignućima, o vrijednosti naših zadužbinara i slavnih prethodnika. Herceg Novi ima svoj datum osnivanja i ovaj značajan jubilej od 640 godina proslavili smo zajedno sa Patrijarhom prije dvije godine prilikom njegovog prvog dolaska u naš grad. Kao važan i značajan dio Herceg Novog, izdvaja se Bijela, a ovo su bez sumnje dva dana najveća za Bijeljane i sve nas”, naveo je on.
Dva velika jubileja koja grad obilježava, kako je rekao predsjednik Katić, znak su odanosti vjeri i istrajnosti, bez obzira na izazove koji su prijetili.
„Uz blagost da časni krst za gradnju novog, bijeljanskog sabornog hrama u slavu Sretenja Gospodnjeg, osveštaju njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit, Joanikije, dajemo novi zavjet Gospodu i amanet onima koji dolaze poslije nas. Bijela je od davnina davala i daje sveštenička imena koja su na ponos svom narodu, od vladike Simeona Zlokovića pa dalje do Popovića, Šerovića, Ercegovića i mnogih drugih, do današnjih sveštenika. Iz Bijele potiču svjetski priznati pomorci i kapetani – Petar Želalić pravoslavac koji ima čin malteškog viteza, knez Marko Zloković nosilac velike zlatne medalje za bitku u Atini. Ona je mjesto zadužbinara koji su svoje dobro ostavili svom narodu. Zato znajte da Bijela zna svoje korijene, zna svoju tradiciju, čuvaju je i štite”, kazao je predsjednik Katić.

O istoriji hrama iz 10. i 11. vijeka govorio je odličan poznavalac istorije ovog područja, dr Goran Komar, a na vrijeme izgradnje 1824. godine podsjetio je Bijeljanin, profesor istorije Nenad Šerović. Profesor dr Drago Šerović, takođe Bijeljanin, pričom na akademiji je obuhvatio period života hrama i mjesta od 1945. do danas.
U programu akademije učestvovali su hor Karlovačke bogoslovije i KUD „Ilija Kišić“.
U crkvi Polaganja Rize Presvete Bogorodice u Bijeloj danas će svetu arhijerejsku liturgiju sa početkom u 9.00 časova služiti patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i više arhijereja SPC, sveštenstva i sveštenomonaštva.
Foto: RTHN i Tanja Vitomirović