Liturgija011024nslPatrijarh srpski Porfirije služio je u crkvi Polaganja Rize Presvete Bogorodice svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje Arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i više arhijereja, sveštenstva i sveštenomonaštva.

Uz brojni vjerni narod, liturgiji su prisustvovali predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, predsjednik Skupštine, Ivan Otović, potpredsjednici Opštine Mirko Mustur i Miloš Konjević, potpredsjednica Skupštine, Dragana Stanišić, potpredsjednik Vlade CG za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama, Budimir Aleksić sa saradnicima, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Republike Srbije, Vladimir Roganović i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.
Liturgija je centar našeg života, izvor sa kojeg se napajamo, ne samo snagom, čistim mislima i dobrotom, nego i samim Bogom i sa njim postajemo jedno, istakao je u besjedi patrijarh Porfirije.
„Sveta liturgija je zapravo Carstvo božije sa nama i među nama i u svetoj liturgiji mi postajemo građani tog carstva Božijeg carstva Nebeskog. Zato ne treba da nas čudi što je naš narod od pamtivjeka iznad svega i prije svega, gdje god je odlazio i gdje god se nastanjivao podizao oltar Bogu živom, podizao hramove”, rekao je između ostalog patrijarh Porfirije.
Patrijarh je rekao da je pitanje da li možemo pretpostaviti uopšte kako je živio naš narod prije hiljadu godina, kada je uprkos teškom životu bio spreman da zida oltar i crkvu kao božiji dom u koji se narod sabirao.
„Ova svetinja i ovaj oltar je podignut prije 1000 godina, a onda prije 200 godina je podignut hram da dolazimo, da dolaze naši preci i da se uče smislu života, da se uče katalogu vrijednosti, da se uče onome što je prioritet u odnosu na ono što je sekundarno, da se nauče jevanđelju Hristovom i njegovim zapovjestima id a one postanu njihov život”, rekao je patrijarh Porfirije.
Istakao je da postoje dva sistema vrijednosti, jedan jevanđeljski, Hristov, a drugi ljudski, bez boga, a „naši preci koji su zidali hramove gdje god su dolazili, jedanput za svagda opredjelili su se za Božiji zakon, za život u Hristu, za život po Hristu”.
Mitropolija crnogorska – primorska dodijela je orden Svetog Petra Lovćenskog prof. Dragu Šeroviću, dok je mitropolit Joanikije povodom velikog jubileja koji se obilježava u Bijeloj patrijarhu Porfiriju uručio patrijarške insignije i krst iz manastira Savina.

U ime Opštine Herceg Novi, umjetnički portret, rad Novljanina Ivana Zečevića, Patrijarhu je darivao predsjednik Katić uz još jednom istaknutu zahvalnost na posjeti našem gradu.
Foto: Tanja Vitomirović