nas17092021Pet decenija pobratimstva i prijateljstva Herceg Novog i Novog Mesta svečano je obilježeno sinoć, programom u ovom slovenačkom gradu. Tim povodom, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i gradonačelnik Novog Mesta, Gregor Macedoni potpisali su protokol o saradnji u oblasti turizma i otkrili spomenik posvećen Herceg Novom u parku novomeštanske “Biblioteke Mirana Jarca“.

Događaju upriličenom povodom 50. godišnjice partnerstva prethodio je sastanak u Kabinetu gradonačelnika Novog Mesta, na kojem je razgovarano o pravcima dalje saradnje, kojoj su oba grada snažno posvećena.

Kako je istaknuto tokom centralnog programa, iza Herceg Novog i Novog Mesta je pet decenija prijateljstva, saradnje, međusobnog razumevanja i bogate razmjene koje ni najteže društvene okolnosti nisu mogle omesti, a ispred ova dva grada je još mnogo godina partnerstva i zajedničkih projekata.

“Novo Mesto i Herceg Novi već punih pet decenija zajedno rastu. Godine za nama pokazale su iskrenu namjeru obje strane da jačamo prijateljstvo i međusobno se podržavamo. Druži se sa onima koji će te činiti boljim, savjet je kojeg se sjetim kada pomislim na odnos naša dva grada. Od potpisivanja bratimljenja do danas izgradili smo partnerstvo koje može služiti za primjer, kako u dijelu saradnje lokalnih samouprava, tako i u smislu dijaloga, povjerenja i razumijevanja među ljudima”, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Osvrćući se na brojne veze dva grada, Katić je rekao da Herceg Novi ne može zaboraviti solidarnost koju je Novo Mesto pokazalo nakon razornog zemljotresa 1979. Kako je rekao, mnogo toga se promijenilo od 1971. godine, dva grada su prošla kroz brojne izazove, ali je njihovo prijateljstvo uvijek opstajalo i jačalo.

“Ovu divnu priču nije uspjela da zaustavi čak ni globalna pandemija. Tokom protekle godine nastavili smo da planiramo i dogovaramo zajedničke projekte, a posebno je zadovoljstvo što danas imamo priliku da i lično o tome razgovaramo. Saradnja Novog Mesta i Herceg Novog danas se ogleda u učešću na prekograničnim projektima, promociji i afirmaciji aktivnosti, kao i u povezivanju turističkih organizacija, nevladinog sektora i kulturnih, obrazovnih i sportskih ustanova”, istakao je Katić.

On je izrazio uvjerenje da je potpisivanje protokola o saradnji u oblasti turizma sjajan uvod i dobra najava novih decenija uspješnog prijateljstva.

“Herceg Novi je turistička destinacija koja se ubrzano razvija, grad kulture i bogate baštine, opština sa najvećim brojem olimpijaca, uprava koja je orjentisana na uvođenje novih tehnologija i unaprijeđenje kvaliteta života. Sve to su oblasti u kojima želimo da se umrežavamo sa Novim Mestom, kako bismo zajedničke zamisli i inicijative pretvarali u realnost, na obostrano zadovoljstvo”, poručio je predsjednik novske Opštine.

Zahvalio se domaćinima na sjajnom načinu da proslave prijateljstvo, a posebno na podizanju spomenika u čast Herceg Novog.

“Sve učinjeno u proteklih pet decenija učvrstilo je naše veze i postavilo temelj za budućnost zajedništva i saradnje. Pred nama su godine u kojima ćemo dijeliti uspjehe, međusobno se pomagati, dočekivati jedni druge i zajedno se radovati novim inicijativama i susretima. Vrata Herceg Novog za vas su uvijek širom otvorena”, zaključio je Katić.

Gradonačelnik Novog Mesta, Gregor Macedoni iskazao je ponos što je dio priče kou Novljani i Novomještani pletu već pola vijeka. Rekao je da je privilegija imati Herceg Novi za partnera i poželio da svaki njegov sugrađanin posjeti ovaj grad u Crnoj Gori.

On smatra da postoji još mnogo prostora za saradnju u različitim oblastima, posebno imajući u vidu da je Herceg Novi turistički, a Novo Mesto ekonomski centar, te da su oba grada usmjerena na sport i kulturu i predstavljaju sjajna polazišta za otkrivanje zemalja u kojima se nalaze.

“Vjerujem da Novo Mesto nudi mnogo svojim crnogorskim parznerima, kao centar slovenačke izvozne ekonomije koji nudi odlično poslovno okruženje brojnim kompanijama koje blistaju na svjetskim tržištima. Baš kao što je hotele u Herceg Novom prije 40 godina gradilo preduzeće Pionir iz Novog Mesta, mi i danas možemo pomoći u uspostavljanju poslovne saradnje sa vrhunskim kompanijama u oblasti nautike, kamping i karavaning turizma, uređenja enterijera, digitalnih i drugih usluga”, naveo je Macedoni.

Kako je dodao, snažna veza na kojoj se ovo prijateljstvo temelji je i naklonost među ljudima, čiji simbol je novi spomenik posvećen Herceg Novom.

“Zajedno smo utkali brojne divne priče koje su promijenile živote mnogih i koje žive do danas. Drago mi je da smo iskoristili mogućnosti koje nudi partnerstvo. Svjestan sam da još uvijek postoji veliki potencijal za saradnju i radujem se budućim zajedničkim projektima. Svaki projekat u stvarnosti živi i razvija se ako je podržan jakim ljudskim vezama koje povezuju i nadilaze zajedničke aktivnosti, pa čak i kada se projekti i obilasci završe i mi se vratimo kući, oni ostaju u našim srcima”, poručio je Macedoni.

Prisutnima se obratila i otpravnica poslova Ambasade Crne Gore u Sloveniji, Ana Zeković. Istakla je da je ovaj jubilej značajan, ne samo za opštine, već i za države Crnu Goru i Sloveniju.

“Herceg Novi i Novo Mesto najbolji su dokaz da je saradnja između lokalnih samouprava važan segment bilateralnih odnosa dvije zemlje. Kroz razmjene iskustava, zajedničke projekte, kontakte i povezivanje građana Novog Mesta i Herceg Novog, u kontinuitetu su snažene i relacije na nivou naših država”, kazala je Zeković. Poželjela je “još povoda za susrete, iza kojih će kao i do sada stajati uspjesi, zajednički rezultati i još bolji i sadržajniji odnosi”.

U okviru programa “Biblioteci Mirana Jarca” uručen je “Gorski vijenac” u stripu. Ovo izdanje će biti dio kolekcije novog odjeljenja stripa u toj ustanovi, a poklon je Opštine Herceg Novi i Hercegnovskog strip festivala.

Program u Biblioteci upotpunili su nastupi hercegnovske klape “Castel Nuovo”, te novomještanskog hora “Pomlad” i vokalne grupe “Deci”.

Tokom naredna dva dana u Novom Mestu će biti predstavljeni investicioni potencijali i aktuelni projekti Herceg Novog, a turistička ponuda grada prezentovana na festivalu “Teden kultur”.