01norweyhnAmbasador Kraljevine Norveške, Jern Eugen Jelstad posjetio je danas Herceg Novi i sa zvaničnicima Opštine razgovarao o aktuelnim projektima i mogućnostima za nastavak i širenje saradnje. Ambasadora su ugostili predsjednik Opštine Stevan Katić i predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović, sa saradnicima.

Herceg Novi je višestruko povezan sa Norveškom, što ga izdvaja od ostalih crnogorskih gradova i preporučuje kao partnera, rečeno je na sastanku. Kako je poručeno, posebno značajne oblasti za saradnju su zdravstveni turizam, kulturna razmjena i podrška lokalnoj privredi.
Ambasador Jelstad je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da posjeti Herceg Novi i sa čelnicima lokalne uprave razgovara o otiscima koje su Norvežani ostavili u ovom gradu i prilikama za produbljivanje odnosa.
Na sastanku je istaknut značaj norveškog programa u Institutu Igalo, kako za Herceg Novi i razvoj zdravstvenog turizma, tako i za obje države. Ambasador je izrazio nadu da će, sa smirivanjem pandemije i povećanjem broja vakcinisanih, ovaj program biti nastavljen.
Tema sastanka bile su i potrebe lokalne privrede, te razvoj i unaprijeđenje infrastrukture. Kako je Jelstad informisao, Norveška je među najvećim donatorima Investicionog okvira za Zapadni Balkan i zemlja čiji program podrške privrednicima može predstavljati jedan od okvira za plodnu saradnju.
02norweyhn1Današnji susret je bio prilika i da predstavnici Opštine iniciraju razgovor o mogućnostima za otvaranje počasnog ili generalnog konzulata Norveške u Herceg Novom, imajući u vidu da je Ambasada locirana u Beogradu. Kako je istaknuto, postoje brojni argumenti u prilog toj ideji - Norvežani u ovaj grad dolaze već gotovo pet decenija, a norveški građani se nerijetko odlučuju da kupe nekretnine i nastane se u Herceg Novom.
Riječi je bilo i o izazovima sa kojima se grad suočavao u proteklom periodu, te u tom svijetlu mogućnostima za razmjenu dobrih praksi i rješenja koja su u Norveškoj uspješno implementirana.
Takođe, Ambasador je iskazao volju i podršku kada je u pitanju kulturna saradnja Herceg Novog i norveških gradova.
Učesnici sastanka izrazili su posebno zadovoljstvo dobrim odnosima Herceg Novog sa bratskim gradom Levangerom i počasnim građaninom, Per Jarle Eriksenom, koji se ogledaju u podršci opremanju novskih komunalnih preduzeća i predstavljanju norveške kulture na Prazniku mimoze. Poručeno je da će Herceg Novi nastaviti da njeguje i unaprijeđuje ta prijateljstva, na obostrano zadovoljstvo.