28102021naslovnaSvečanom sjednicom Skupštine opštine u Dvorani Park danas je obilježen Dan oslobođenja i Dan opštine Herceg Novi.

Prisustvovali su brojni gosti: predstavnici diplomatskog kora i državnih organa, delegacije gradova prijatelja i pobratima i crnogorskh opština, crkveni velikodostojnici sve tri konfesije, poslanici i odbornici, predstavnici ustanova, preduzeća, organizacija, sportskih kolektiva, nevladinog sektora i medija.

Sjednici je prethodilo polaganje vijenaca u čast palim borcima na spomen obllježja kod Tore, manastira Savina i na spomenik Bezmetković, a potom je održan i defile Gradske muzike i mažoretki kroz centar grada.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović i tom prilikom se podsjetio današnjeg dana, prije tačno 77. godina.
“Upravo na današnji dan, borci Desete hercegovačke , Druge dalmatinske i Prve Bokeljške brigade oslobodili su Herceg Novi, ne pristajući da se povinuju tuđinskoj upravi, da se priklone sili koja se u tom trenutku svima činila nepobjedivom, naši preci su odlučili da brane svoja ognjišta. Nisu čekali slobodu nego su se borili i izborili za nju”, kazao je Otović.
Minutom ćutanja odata je počast rodoljubima, koji su položili svoje živote za slobodu otadžbine.
Predsjednik Opštine Stevan Katić je rekao da pandemija nije omela Herceg Novi u realizaciji projekata koji su od značaja za grad. Uprkos izazovima, uspješno je zaokružena najveća investicija finansirana iz budžeta lokalne uprave u protekle tri decenije – skoro 4 miliona eura  vrijedan projekat izgradnje prve javne garaže i novog trga ispred zgrade Opštine. Kako je istakao, cilj Opštine je bio da  kroz kapitalna ulaganja omogući razvoj, nove prilike i rast društvenog standarda građana Herceg Novog.
„Sledeći korak u tom pravcu biće izgradnja autobuske stanice u Igalu. Završen je projekat pristupne saobraćajnice, a u finalnoj fazi je i glavni projekat i revizija. Nakon kompletiranja dokumentacije, u 2022. godini ćemo ući u odabir izvođača radova na izgradnji ovog značajnog kompleksa koji je Novom potreban godinama“, rekao je on.
U saradnji sa Upravom za javne radove, kako je rekao Katić, očekuje se raspisivanje tendera za izgradnju prve faze glavnog puta na Luštici, vrijednog oko 12 miliona eura, za koji je projektnu dokumentaciju izradila Opština. Završena je i projektna dokumentacija za izgradnju vodovodne mreže na Luštici i u lokalnoj upravi očekuju da tokom 2022. počnu radovi od istorijskog značaja za ovo poluostrvo.
“Takođe, kroz saradnju sa Upravom za javne radove do kraja ove godine započećemo radove vrijedne oko 700.000 eura za koje su već raspisani tenderi: izgradnja pasarele Bijeloj, regulacija vodotoka Nemila kod kružnog toka, spajanje naselja Zelenika na glavni kanalizacioni kolektor i sanacija puta od Doma penzionera do magistrale, uređenje lokalne putne infrastrukture, kao i izrada idejnog rješenja i glavnog projekta rekonstrukcije zadužbine Bošković-Đurović-Laketić u Srbini“, kazao je Katić.

Predsjednik Opštine je istakao da raduje pozitivan zaokret u odnosu Države prema gradu i to što konačno mogu računati na pomoć i podršku.
„Zahvaljujući toj promjeni, u protekloj godini riješen je problem koji je dugo bolio građane Herceg Novog - ukinuta je putarina na dionici Meljine – Petijevići. Dalje, po prvi su učinjeni koraci u pravcu rješavanja dva pitanja na koja godinama ukazujemo – raspisan je tender za izradu projekta rekonstrukcije stare škole u Srbini i započeta procedura za izradu projektne dokumentacije za izgradnju škole u Igalu. Za kapitalni budžet države u idućoj godini kandidovali smo 17 projekata vrijednih više od 70 miliona eura.
Očekujemo od Države i da ubrza rješavanje pitanja Vektra Boke i Bolnice Meljine, u vezi sa kojima je lokalna uprava pokrenula brojne inicijative tokom minulih godina. Radnici zaslužuju da njihova prava budu ispoštovana, građani da ne gledaju u ruine umjesto hotela i bolnice, a Herceg Novi da bude oslobođen ovih okova kako bi se dalje razvijao“, poručio je Stevan Katić.

Istakao je da su za napredak od izuzetne važnosti i velika ulaganja u turističku infrastrukturu na području grada. Izgrađeni su značajni kapaciteti, a u narednom periodu očekuje se otvaranje još hotela koji podižu kvalitet ponude i pozicioniraju Herceg Novi visoko na listi poželjnih turističkih destinacija. Kako je napomenuo Katić, značaj investicija u najvažniju privrednu gradu pokazao se i ove godine, kada je turistička sezona premašila očekivanja.
Među ostvarenim rezultatima, Katić je izdvojio i: pozitivan završni račun za prošlu i nakon 12 godina rebalans budžeta za ovu godinu, ulaganje više od 1,2 miliona eura u uređenje ulica, puteva i staza, brigu o djeci, mladima, starima i osobama sa invaliditetom, ulaganje u vaspitno-obrazovne ustanove i sportske kolektive. Simbol ozbiljnog rada na očuvanju kulturne baštine, posvećenosti razvoju kulturnih sadržaja, kao i predane saradnje sa evropskim partnerima, po ocjeni Кatića, je rekonstrukcija  Kuće Iva Andrića
Najavio je uređenje šetališta na potezu od vile Galeb do Titove vile, rekonstrukciju Njegoševe ulice, sanaciju stepeništa Marka Vojnovića, projekat klimatizacije i ventilacije Sportskog centra Igalo, kao i ulaganja kroz projekte prekogranične saradnje: biciklistička staza a potom i poligona trasom kojom je prolazio čuveni voz Ćiro, toplifikacija Sportskog centra, novo vozilo za Službu zaštite i spašavanja  i nabavka nove opreme za tvrđavu Forte Mare.
 “Širok je spektar aktivnosti koje Opština Herceg Novi sprovodi, a sve one imaju zajedničkog imenitelja – to su ulaganja u ljude i za ljude. Predstavlja mi ponos i čast što su građani to prepoznali i ukazali nam povjerenje da ovaj grad vodimo u još jednom mandatu.  Grifon nije slučajno ove godine motiv na programu svečanosti u čast praznika Herceg Novog. Ovo mitsko biće je čuvar štita na novom grbu grada i detalj sa kulturnog dobra od nacionalnog značaja.  Uz sve to, grifon predstavlja simbol mudrosti, snage, odvažnosti i uzleta. Neka to budu naše želje za Herceg Novi i sve u njemu”, zaključio je predsjednik Кatić.
Kako je saopštio predsjednik Žirija, Nikola Samardžić, najveće priznanje koje dodjeluje Opština Herceg Novi, Oktobarska nagrada dobile su: Ružica Zelenika - za bezuslovni i predani rad u Patronažnoj službi, Višnja Kosović – za izuzetan naučni, filosofski i književni doprinos i Ljiljana Krstić – za značajan doprinos unaprijeđenju položaja djece i mladih ometenih u razvoju
Povelja grada za životno djelo dodijeljena je posthumno Dragoljubu Đuričiću, a primila je njegova sestra Ljiljana Živković.
Dodijeljena je, četvrtu godinu zaredom, nagrada najuspješnijem studentu, koju je ponio Stefan Janičić.
Prikazan je i video o aktivnostima Opštine u periodu između dva Praznika, koji potpisuje  Radio televizija Herceg Novi.
U umjetničkom dijelu programa nastupili su klapa Stari kapetan, koja ove godine obilježava pet decenija rada, i dječiji hor Cvrkutići.

Foto: Mediabiro