NasDOpstine28102020Svečanom sjednicom Skupštine opštine koja je prvi put održana u Domu kulture u Bijeloj, danas je obilježen Dan oslobođenja i Dan opštine Herceg Novi, 28. oktobar.

Sjednici je prethodilo polaganje vijenaca oslobodiocima grada na spomen obllježja kod Tore, Manastira Savina i na spomenik Bezmetković, a potom je održan i defile Gradske muzike i mažoretki kroz Bijelu.

Zasijedanje je otvorio predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Nikola Samardžić, koji je istakao da se ove godine obilježava 76. godina od oslobođenja grada i podsjetio na značaj 28. oktobra. On je pozdravio sve prisutne i posebno se zahvalio onima koji su doprinijeli uređenju Doma kulture u Bijeloj i učinili da ova, do skoro oronula sala, danas bude spremna za prijem zvanica.

Ključni projekti na kojima se već posvećeno radi, a koji će odrediti razvoj Herceg Novog u narednim godinama su izgradnja prve podzemne garaže u centru grada, autobuske stanice i putne i vodovodne infrastrukture na Luštici, istakao je predsjednik, Opštine Stevan Katić.

„Očekujemo da u prvoj polovini 2021. godine Herceg Novi dobije prvu javnu podzemnu garažu sa oko 200 parking mjesta i novi trg, na prostoru ispred zgrade Opštine Herceg Novi. Od samog početka izgradnje objekta vrijednog oko 4 miliona eura, ovaj projekat predstavlja potvrdu da aktuelna lokalna uprava ima kapacitet za realizaciju velikih infrastrukturnih investicija.

U narednoj godini planiramo početak radova na još jednom značajnom objektu, izgradnji autobuske stanice. Glavni projekat je u završnoj fazi, nakon čega ćemo raspisati javni poziv za izbor izvođača radova i, nadam se, ubrzo nakon toga udariti kamen temeljac na lokaciji u Igalu.

Ključni projekti za razvoj grada su i izgradnja putne i vodovodne infrastrukture na Luštici. Nakon završetka izrade glavnih projekata, moći ćemo da krenemo u raspisivanje tendera za realizaciju ovih višemilionskih ulaganja. Riječ je o generacijskim projektima, čiji će efekat na razvoj poluostrva i kvalitet života na njemu biti istorijski“, kazao je Katić.

Komentarišući aktivnosti u periodu između dva praznika grada, koje su prisutnima predstavljene kroz video i bilten, predsjednik Opštine je istakao da je već treću godinu glavni prioritet rukovodstva lokalne uprave poboljšanje kvaliteta života za sve građane Herceg Novog.

On je dodao da uspjeh i napredak ne donose krupne riječi, već jasan plan, rad i čvrsta vizija, zbog čega je lokalna uprava usvojila strateški plan razvoja grada za narednih sedam godina u kojem se nalazi više od 100 projekata koji jasno oslikavaju kakav Herceg Novi treba da ostavimo svojoj djeci.

Najavio je i da će u 2021. godini biti otvoren novi objekat Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, te da će gradska uprava nastaviti da uspješno završava projekte koji služe na čast Herceg Novom i na korist njegovim građanima.

„Ako me pitate šta je ove godine drugačije nego ikada ranije, nemam dileme – Herceg Novi je ovog oktobra, za razliku od mnogih prošlih, u državi koja je doživjela prvu demokratsku smjenu vlasti i u kojoj je trijumfovala volja naroda. Optimista sam da će snaga promjena koja je zahvatila Crnu Goru značiti bolje sjutra za Herceg Novi. Smatram da uz podršku nove državne vlasti možemo riješiti brojna pitanja koja već decenijama guše razvoj našeg grada, a na državnom nivou nije bilo volje i želje za bavljenje tim temama“, istakao je Katić.

Kako je rekao, projekti za čije rješavanje očekuju puno angažovanje i podršku nove Vlade Crne Gore su: rješavanje pitanja privatizacije Bolnice Meljine i Vektra Boke, decentralizacija Morskog dobra, ukidanje putarine na putu Meljine-Petijevići, izgradnja zaobilzanice, izgradnja škole u Igalu i obnavljanje u Srbini.

„Iskreno vjerujem da će nova Vlada konačno prekinuti maćehinski odnos koji je država godinama imala prema našem gradu i da Novi više neće biti posmatran kao poslijednja tačka u odnosu na Podgoricu, već kao prva tačka na vratima Crne Gore ka Evropskoj Uniji“, zaključio je Katić.

Čestitajući još jednom praznik grada, predsjednik Opštine uputio je sledeću poruku: „Naš krajnji cilj je da olakšamo put onima koji dolaze poslije nas. Želimo da grad pet Danica bude grad mogućnosti i otvorenih prilika, grad u kojem ćemo svi težiti razvoju, novim dostignućima i boljem životu. Vjerujemo da ako svako od nas pruži najviše od sebe, Herceg Novi će biti najbolji što može biti. Zato radimo sa ljudima, za ljude ovog grada, sada i ubuduće.“

Dr Živojnović, dobitnik Oktobarske nagrade: Svjetski stručnjak skoro devet decenija neprekidno vezan za Herceg Novi

Dobitnik najvećeg priznanja Opštine Herceg Novi, Oktobarske nagrade dr Relja Živojnović, svjetski je priznat oftamolog koji je dao značajan doprinos ozelenjavanju grada.

„Ja sam imao dva različita osjećaja kad mi je saopšteno da sam dobio Oktobarsku nagradu. Prvi osjećaj je bio da sam bio jako začuđen. Zašto? Ja sam u ovom oktobru ušao u 90. godinu, i u isto tako poslije 23 godine života u penziji, odjednom dođe ovako nešto kao Oktobarska nagrada. Drugi osjećaj je radost, jer ovo nije mala stvar, pogotovo jer dolazi od grada kojem sam posvetio sa određenim razmacima, 85 godina“, kazao je Živojnović.

Preuzimajući priznanje, dr Živojnović se zahvalio Opštini Herceg Novi, Žiriju za dodjelu nagrada, kolegama i prijateljima koji su ga predložili, rođacima i prijateljima, kao i brojnim sugrađanima koji su ga sreli i čestitali mu na dobijenoj nagradi.

Dobitnica Povelje i zvanja počasne građanke Herceg Novog, košarkašica Ana Dabović zbog sportskih obaveza u Francuskoj nije bila u mogućnosti da prisustvuje svečanoj sjednici. Prisutnima se obratila video porukom, u kojoj je izradila zahvalnost na ukazanoj časti. Povelju koju je zavrijedila za izuzetan doprinos predstavljanju i promociji svog grada u svijetu, umjesto Ane je preuzela njena majka, Nevenka Dabović.

Nagradu o ovogodišnjim dobitnicima donio je Žiri u sastavu: Vesna Milošević, predsjednica, Zoran Krivokapić, Živko Krunić, Ana Dabović, Zineida Miljković, Nada Milosavić, Tanja Baćović, Slobodan Radović i Maja Bakrač.

Tople riječi i video pozdravi iz gradova prijatelja i pobratima

Sjednici je ove godine, zbog aktuelne epidemiološke situacije prisustvovao strogo ograničen broj zvanica: konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, odbornici u Skupštini opštine, rukovodioci organa lokalne uprave, opštinskih službi i preduzeća, dobitnici ovogodišnjih priznanja, članovi Žirija za dodjelu Oktobarske nagrade i Povelje i članovi Savjeta za zaštitu i razvoj lokalne samouprave.

Čestitke Herceg Novom uputili su državni zvaničnici, gradovi prijatelji i pobratimi, kao i brojni partneri iz javnog, civilnog i privatnog sektora.

Na sjednici je pročitana čestitka predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića i prikazana video čestitka predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića.

Tople riječi i pozdravi stigli su i iz mnogih gradova prijatelja i pobratima Herceg Novog. Prikazane su video čestitke čelnika: Novog Sada (Srbija), Banja Luke, Trebinja I Višegrada (Bosna i Hercegovina), Kranja i Novog Mesta (Slovenija), Bitolja (Sjeverna Makedonija), Ribinska (Rusija), Seneca (Slovačka) i Estereže (Portugal).

U umjetničkom dijelu programa nastupila je novska klapa Castel Nuovo koja je izvela omiljene numere „Koga to zapravo volim u Herceg Novom“ i „Ima jedan grad na moru“, a prikazan je i spot „Moje skale“ koji su profesori Muzičke škole Herceg Novi posvetili svome gradu.