nas11112021Polaganjem vijenaca na spomenik strijeljanim rodoljubima u Prvom svjetskom ratu u Boki kotorskoj, predstavnici Opštine i Skupštine opštine Herceg Novi, Konzulata i Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori, Matice Boke, kao i više nevladinih organizacija, obilježili su Dan primirja i 103 godine od oslobođenja našeg grada od austrougarske okupacije.

Vijence su danas položili predsjednik i potpredsjednik Opštine Stevan Katić i Mirko Mustur i predsjednik Skupštine opštine Herceg-Novi Ivan Otović, konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović, ministar savjetnik u Ambasadi Republike Srbije Mićo Rogović, predstavnici Matice Boke, organizacije Srpsko prosvjetno kulturno društvo “Prosvjeta”, “Kolo srpskih sestara”, “Srpski soko, “Karađorđe”, “Društvo za arhive i povjesnicu hercegnovsku“, “Viteško društvo Sveti Stefan”. Polaganju vijenaca prethodio je parastos u Manastiru Savina dobrovoljcima iz Boke poginulim u vojskama Crne Gore, Srbije, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog kraljevstva i Italije.

Prema riječima predsjednika hercegnovskog lokalnog parlamenta Ivana Otovića, veliki broj Bokelja i ljudi iz Crne Gore je tada stalo rame uz rame sa svojom braćom.

-Uvijek smo bili tu jedni za druge, jedan smo narod, bez obzira što nas granice dijele – dijelile su tada, dijele nas i danas. Neophodno je očuvati to jedinstvo, time ne ugrožavamo nikoga, već samo vodimo računa o kulturi sjećanja, o onome što nas povezuje. Podnešena je velika žrtva, do dana današnjeg nismo se uspjeli oporaviti. Oni najbolji su izginuli, ne samo na Ceru i Kolubari, nego i kasnije u proboju Solunskog fronta, na Kajmakčalanu… Niko nije očekivao da vojska, koja je bila vojska duhova i uništena te 1916. godine, može probiti Solunski front – što je dalo doprinos u konačnom slomu moćnih sila, Austrougarske, Njemačke i Bugarske, naglasio je Otović.

Kako je istakao konzul Dojčinović, saveznički i britanski premijer Lojd Džordž (1916-1922) je svojevremeno u svojim memoarima „Zora sviće sa istoka“ odao najveće priznanje Srbima, rekavši da su izvršili proboj fronta i sa neodoljivim junaštvom preokrenuli situaciju – od svjetskog rata ka svjetskom miru.

-Uvijek i na svakom mjestu, a i ovom prilikom ističemo veliku i značajnu ulogu dobrovoljaca iz Boke kotorske i Crne Gore, koji su se priključili srpskoj vojsci i dali nemjerljiv doprinos konačnoj pobjedi. Kao i tada, i danas moramo istrajati i zajednički sačuvati istinu o Velikom ratu. To je naša istorijska i moralna obaveza, poručio je konzul Dojčinović.