Mimozafesta2022Fešta od mimoze, ribe i vina 53. Praznika mimoze danas je na hercegnovsku rivijeru privukla hiljade posjetilaca.

Fešta je počela defileom Gradske muzike Herceg Novi, Mjesne muzike Đenović, mažoretki, trombonjera i klovnova priobalnim putem od Kumbora, preko Đenovića do Baošića. Centralna svečanost organizovana je ispred Doma za kulturu Baošići, gdje je nastupila novska klapa Stari kapetan, a potom je uslijedio koncert Nenada Kneževića Kneza na platou Doma kulture Đenović. Brojni domaći i strani gosti uživali su u prelijepom danu, degustirali ribu i priganice koje su pripremile domaćice sa rivijere, kao i vino i pivo koje su obezbijedili tradicionalni sponzori festivala, kompanije „Plantaže 13. jul“ i „Nikšićko pivo – pivara Trebjesa“. Na brojnim mjestima duž rivijere tradicionalno su darivane mimoze.
Među gostima Fešte bio je i ministar za ekonomski razvoj Jakov Milatović, koji je rekao da je ova proslava jedna vrsta uvertire za ljetnju sezonu.
“Zadovoljstvo mi je što sam danas ovdje sa mojim Novljanima, i što okupio se veliki broj ljudi. Imamo posjetioce iz zemalja regiona, zemalja Evropa i raduje me ova sjajna atmosfera", poručio je Milatović. On je Novljanima čestitao Praznik mimoze, festival "u čast cvijeta i grada koji ima dušu".

Ako se po početku Praznik poznaje, vjerujem da će naš festival biti uspješan, kazala je direktorica JUK "Herceg-fest" Gordana Porobić Krcunović.
Ona se osvrnula na sinoćni koncert Nede Ukraden, koji je, kako je kazala, okupio veliki broj posjetilaca i premašio sva očekivanja.
“Trg Nikole Đurkovića je bio prepun, kao što je i danas Fešta okupila takođe veliki broj ljubitelja ove manifestacije koja traje od samog osnivanja Praznika mimoze. Večeras nas očekuje veliki maskenbal gdje će goste zabavljati Goran Karan i Lapsus bend”, kazala je ona.
Predsjednik Mjesne zajednice Baošići, Đuro Cvjetković, kazao je da je Praznik mimoze tradicija i duh Baošića i hercegnovske rivijere, kao i cijele Crne Gore.
“Ovaj Praznik će ostaviti dobar utisak, s obzirom da ga nijesmo imali od 2020.godine zbog epidemiloške situacije. Srećni smo i zadovoljni, i mogu reći da nijesmo očekivali ovoliku posjećenost. Nastavićemo da njegujemo ovaj Praznik mimoze, kako bismo tu tradiciju prenijeli i na buduća pokoljenja”, kazao je on.
Praznik mimoze predstavlja nešto posebno i ima veoma dugu tradiciju, kazao je poznati muzičar Nenad Knežević Knez. On se prisjetio ranijih Praznika mimoze, velikih karavana, i istakao zadovoljstvo što je opet dio ove manifestacije: "Ovdje je uvijek sjajna atmosfera, i to je nešto što ljudi vole i na što su navikli. Nakon godinu i po dana pauze u nastupima, ovaj Praznik nam je pružio priliku da ponovo nastupamo”.

53. Praznik mimoze u Herceg Novom trajaće do polovine marta, a pripremljeno je preko 40 zabavnih, kulturnih i sportskih programa. Kompletan program možete preuzeti ovdje: https://hercegnovi.me/downloads/Mimoza53.pdf .

Generalni pokrovitelj Praznika mimoze je Opština Herceg Novi, organizator Javna ustanova kulture „Herceg-fest“, a pokrovitelj Turistička organizacija Herceg Novi.

Sponzori festivala su: Portonovi, Institut Igalo, Nikšićko pivo – pivara Trebjesa, Plantaže 13. jul, Vitinka, Blue line, Gradska kafana, Krušo d.o.o, CKB banka, Swisslion, Turistička organizacija Grada Beograda, Verige 65, Kantina 65 i Atera business suites. Glavni medijski sponzor je Radio-televizija Herceg Novi, a medijski sponzori: RTCG, Prva, Radio Jadran, Radio Tivat, Dan, Hercegnovi.cool, Travel Montenegro i RTV Nikšić.