nsl230222Predstavnici Opštine Herceg Novi obišli su protekle sedmice Lušticu, gdje su tokom radne posjete razgovarali sa predstavnicima Savjeta Mjesne zajednice o preduzetim aktivnostima u prethodnom periodu, kao i o tekućim i projektima čija će realizacija tek uslijediti.

Oni su upoznali Savjet Mjesne zajednice sa detaljima projekta izgradnje glavnog puta na Luštici, kao i vodovodne mreže, za koje je projektnu dokumentaciju izradila Opština. Istaknuto je da su ovo ulaganja vrijedna ukupno skoro 18 miliona eura i projekti od istorijskog značaja za poluostrvo, čija realizacija će olakšati život stanovnicima Luštice i stvoriti mogućnosti da dalji razvoj ovog dijela hercegnovske opštine.
Tokom obilaska Doma kulture u Klincima dogovoreno je da će Agencija za izgradnju i razvoj grada krenuti u izradu projekta sanacije, odnosno adaptacije tog objekta.
Predstavnici lokalne uprave i Mjesne zajednice su posjetili i staru zgradu Opštine na Luštici i saglasili se da treba razmotriti opcije za sanaciju ovog, prilično ruiniranog zdanja.
Potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, istakao je tokom posjete da će u narednom periodu biti uložena značajna sredstava na prostoru Luštice, u njene razvojne, turističke i kulturne potencijale.
Iz MZ Luštica su istakli značaj aktivnosti preduzetih u proteklom periodu, poput uređenja vidikovca na Prijevoru i proširenja puta prema Klincima.
Obišli su i Crkvu Sv. Đorđa u Radovanićima, koja ima status nepokretnog kulturnog dobra od 1973. godine, a čiji je pod izveden od đuričkog kamena u dva tona.
“Crkva je obnovljena 1781. godine, iako se smatra da je znatno starija. Ikonostas je iz 1751. godine, a ikonopisao ga je Rafailo Dimitrijević. Nadamo se da ćemo uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika kulture i podršku Opštine izraditi konzervatorski projekat za obnovu ikonostasa”, kazala je predsjednica mjesne zajednice Luštica, Ana Zambelić Pištalo.