NasSlDel25022022U centru Herceg-Novog jutros je održana promocija i besplatna degustacija slovenačkih gastro proizvoda, kao uvertira za večerašnji program “Prijatelji u gostima”, u okviru kojeg će se na 53. Prazniku mimoze predstaviti grad-partner festivala, Novo Mesto.

Brojni građani iskoristili su priliku da probaju slovenačke delicije i razgovaraju sa prijateljima iz Novog Mesta. Njima su se pridružili predstavnici dva grada, među kojima gradonačelnik Novog Mesta, Gregor Macedoni, potpredsjednik Opštine Herceg-Novi, Mirko Mustur, kao i ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, Gregor Presker.
Slovenački foklor će večeras predstaviti folklorno društvo „Kres“, koncertom u Dvorani Park od 19 časova, a ulaz je slobodan. Ovo folklorno društvo iz Novog Mesta postoji duže od četiri decenije, tokom kojih su učestvovali na mnogim manifestacijama i koncertima u zemlji i inostranstvu, predstavljajući slovenačku narodnu tradiciju. Program Društva obuhvata pjesme i igre slovenačkih krajeva: Dolenjske, Bele Krajine, Koroške, Štajerske, Prekmurja, Goričkog i Zgornjeg Posočja.

Dan Novog Mesta zaokružiće „Cviček party“ - veče vinogradara Trške gore, u Gradskoj kafani od 20 časova. Na meniju će se naći slovenačke gastro delicije i Cviček vina, a za dobru atmosferu pobrinuće se Folklorno društvo “Kres”, tamburaši Novog Mesta i klapa “Castel Nuovo”. Rezervacije za Gastro veče, odnosno večeru po cijeni od 20 eura možete obaviti pozivom na broj Gradske kafane Herceg-Novi: +382 68 005 111.
Organizatori 53. Praznika mimoze su Opština Herceg-Novi, Javna ustanova kulture „Herceg-fest“ i Turistička organizacija Herceg Novi. Kompletan program 53. Praznika mimoze možete pogledati i preuzeti ovdje: https://hercegnovi.me/downloads/Mimoza53.pdf