NAS25022022ccPredsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić ugostio je danas delegaciju slovenačkog Novog Mesta, na čelu sa gradonačelnikom Gregorom Macedonijem, koja učestvuje na 53. Prazniku mimoze. Pored predstavnika dva pobratimska grada, prijemu je prisustvovao ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, Gregor Presker.

Herceg-Novi i Novo Mesto njeguju već duže od pet decenija prijateljstvo koje predstavlja primjer kako treba baštiniti saradnju među gradovima i ljudima, a obostrana je želja da ovo partnerstvo i u budućnosti bude na visokom nivou, poručeno je tokom sastanka.
„Nastavljamo saradnju koju smo započeli prije 50 godina, a koja je tokom posljednih četiri, pet godina intenzivirana. Između Novog Mesta i Herceg-Novog postoji pravo prijateljstvo, posjećuju se delegacije, ljudi iz Novog Mesta dolaze često u naš grad da predstave svoje specifičnosti, i obrnuto. Ovo je pravi primjer kako dva grada treba da sarađuju, a dogovorili smo se da u narednom periodu još više osnažimo naše odnose“, kazao je predsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić.

Prioriteti u saradnji ostaju turizam, kultura i sport, rekao je Katić, te ocijenio da u ovim oblastima postoje brojne mogućnosti za kreiranje prekograničnih projekata, razmjenu znanja i dobrih praksi. Osvrćući se na potencijale za produbljivanje saradnje, posebno je izdvojio kulturnu razmjenu i razvoj aktivnog turizma na Orjenu.
Katić se zahvalio Novom Mestu što je i ove godine učesnik u programu Praznika mimoze, ističući da je to još jedna potvrda dobrih veza i namjera. Takođe, uputio je zahvalnost Ambasadi Slovenije, koja prepoznaje i podržava partnerstvo dva grada.
U fokusu sastanka bilo je širenje saradnje na nove oblasti, tačnije razgovor o tome šta je do sada urađeno i koje su mogućnosti za naredni period, kazao je gradonačelnik Novog Mesta, Gregor Macedoni.
„Ja sam zaista optimista da ćemo sarađivati u još više područja. Pored kulture i sporta, kao onoga što povezuje naše ljude, mogli bismo jačati neke oblasti kao što su sportski i planinski turizam, to su područja u kojima postoje izvanredne mogućnosti i potencijali“, poručio je Macedoni.
Novo Mesto je grad-partner ovogodišnjeg, 53. Praznika mimoze u Herceg-Novom. U okviru programa „Prijatelji u gostima“ danas je u centru grada prganizovana promocija i degustacija slovenačkih gastro proizvoda, večeras od 19 časova će u Dvorani Park nastupiti Folklorno društvo „Kres“, a Dan Novog Mesta zaokružiće „Cviček party“ - veče vinogradara Trške gore, u Gradskoj kafani od 20 časova.