Katic i Timonije07042022

Ambasador Francuske u Crnoj Gori, Kristijan Timonije boravio je danas u prvoj zvaničnoj posjeti opštini Herceg-Novi, tokom koje se sastao sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem.

Timonije je poručio da Francuska predstavlja partnera Crne Gore na evropskom putu, te da su lokalne uprave važan dio tog procesa, zbog čega se nada uspješnoj saradnji.

Herceg-Novi je atraktivna destinacija za turiste iz Francuske, a činjenica da oni već sada, u predsezoni stižu u ovaj grad predstavlja dobru najavu za ljetnju sezonu, rečeno je tokom sastanka.

Govoreći o aktuelnim projektima, predsjednik Katić je upoznao Ambasadora sa planiranom izgradnjom gondole od Igala do Ilinice, koja će biti značajna dopuna turističkoj ponudi grada. Imajući u vidu da se na tom brdu nalazi spomenik francuskim vojnicima palim u Napoleonovim ratovima, ocijenjeno je da će ova atrakcija dodatno zainteresovati goste iz Francuske.

Katić je informisao o planiranim ulaganjima, investicionom ambijentu i potencijalima Herceg Novog, ističući da je lokalna uprava u proteklom periodu učinila mnogo kako bi poboljšala uslove za realizaciju projekata koji će doprinijeti privrednom razvoju.

Tema razgovora bio je i odnos lokalne i državne vlasti, kao i decentralizacija lokalnih uprava za koju se, kako je istakao Katić, Herceg-Novi snažno zalaže jer opštine predstavljaju direktnu vezu sa građanima, njihovim problemima i potrebama.

Imajući u vidu da je Herceg-Novi prepoznat kao otvoren za partnerstava sa lokalnim upravama širom svijeta, u fokusu sastanka bile su i mogućnosti za povezivanje sa francuskim gradovima. Kako se moglo čuti, već postoji potpisano pobratimstvo sa gradom Voarealom koje treba jačati, a predloženo je i uspostavljanje saradnje sa nekim od francuskih gradova koji organizuju manifestacije u čast cvijeta mimoze.

Cijeneći bogatu kulturnu ponudu, festivalsku tradiciju i omladinsku politiku Herceg-Novog, prepoznato je da su ovo oblasti u kojima postoje brojne mogućnosti za zajedničke projekte i inicijative, što će biti predmet buduće saradnje Ambasade Francuske i Opštine Herceg-Novi.

Tokom današnje posjete, ambasador Timonije je o vrijednostima Evropske unije razgovarao sa mladima iz Herceg-Novog, Kotora i Tivta, u okviru događaja „Youth talks“, koji su u Dvorani Park organizovali Ambasada Francuske u Crnoj Gori i Regionalna kancelarija za saradnju mladih, uz podršku opštinskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje.