01panzeljeznicaU galeriji Narodnog muzeja u Pančevu otvorena je izložba “Željeznica u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini”, koja će trajati do 07. maja.

Otvaranju izložbe prisustvovali su gradonačelnik Pančeva, Aleksandar Stevanović, potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, zamjenik gradonačelnika Trebinja, Dražen Božović, predstavnici željezničkih kompanija iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i Turističke organizacije Herceg Novi koja je u okviru ovog događaja predstavila ponudu našeg grada.
Na početku ceremonije prisutnima se obratio gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, izražavajući zadovoljstvo što je organizovana izložba koja ima posebnu vrijednost jer “vraća kroz vrijeme i podseća, ne samo na značaj željeznice, već i istoriju mjesta i predjela kroz koja je prolazila”.
Potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur i Dalibor Vuković iz Turističke organizacije Herceg Novi govorili su o značaju željeznice, posebno u dijelu razvoja turizma. Iako vozovi danas više ne prolaze kroz Herceg Novi, željeznica je na neki način prisutna jer je dio pruge uz more pretvoren u predivno šetalište dugačko više od 6 kilometara.
Zamjenik gradonačelnika Trebinja, Dražen Bošković, predočio je planove kojima je predviđeno da se obnove neki dijelovi stare trase pruge koja je bila važna za cijelu jugoistočnu Hercegovinu, te da se, pored pješačkih i biciklističkih staza, napravi i turistička pruga poput Šarganske osmice.
Gostima su se obratili i direktorka Direktorata za željeznički saobraćaj Crne Gore, Dragana Lukšić i generalni direktor Željeznica Republike Srpske, Željko Radić.
Autor Josip Veber, istakao je da izložba predstavlja plod višedecenijskog rada na terenu i na jedan lijep i slikovit način prikazuje razvoj željeznice, regiona i naselja duž pruga.

Izložbu čini devedeset fotografija koje su nastale u periodu od 1901. do 1968. odnosno 1976. godine na teritoriji Boke Kotorske, Trebinja, Dubrovnika, Konavala, Popovog polja i jugoistočne Hercegovine. Fotografije su prikupljane duži niz godina iz porodičnih albuma starih željezničkih radnika koji su bili zaposleni u tadašnjem ŽTO-u Sarajevo, iz arhiva Herceg Novog, Dubrovnika, Trebinja, Mostara i Sarajeva, željezničkih muzeja u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti, Beču, te privatnih kolekcija ljubitelja željeznice iz Austrije, Njemačke i Švajcarske.
Kako je rekao Veber, ova izložba do sada gostovala u nekoliko gradova Crne Gore i Trebinju, a da je u planu da gostuje i u Herceg Novom, Doboju, Banja Luci, Zagrebu i Ljubljani. Dio fotografija objavljen je i u fotomonografiji „Željeznica u Boki Kotorskoj 1901-1968“, čije je treće dopunjeno izdanje izašlo krajem 2021. godine u Herceg Novom.
Organizaciju izložbe pomogli su “Klub ljubitelja željeznice Pančevo”, NVO “Sinergija” iz Herceg Novog, gradovi Pančevo, Herceg Novi i Trebinje, Narodni muzej Pančevo, Direkcija za željeznice Republike Srbije i željezničke kompanije iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.