NasKraljNor18052022

Nakon dvogodišnje pauze, u Herceg-Novom je nastavljena tradicija obilježavanja Dana ustavnosti Kraljevine Norveške, 17. maja. Gosti iz Norveške koji borave u Institutu „Dr Simo Milošević“ prodefilovali su juče Igalom predvođeni Mjesnom muzikom Đenović i Mažoret klubom “Lili”, a potom je na platou ispred Nacionalnog restorana Instituta za njih upriličen program u kojem su učestvovali i KUD „Igalo“ i “Kulturna mreža Bijela”.

Ovo je 11. put da Institut organizuje obilježavanje norveškog državnog praznika, a dobrodošlicu gostima iz Norveške poželio je predsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić.

Prijateljstvo Herceg Novog i Norveške traje više od 40 godina zahvaljujući programu u Institutu „Dr Simo Milošević“, dok sa gradom Levangerom naš grad njeguje bratske odnose duže od pet decenija, istakao je Katić. Dodao je da Herceg-Novi nikada neće zaboraviti pomoć koja je stigla iz Norveške nakon razornog zemljotresa 1979. godine.

Katić je kazao da grad duguje veliku zahvalnost Norvežaninu Perl Jarle Eriksenu, koji iz godine u godinu u saradnji sa norveškim ustanovama i institucijama pomaže novska komunalna preduzeća u vidu donacija značajne opreme i sredstava za rad.

“Gospodin Eriksen je i naš počasni građanin – u njemu, kao i u svima vama, vidimo iskrene prijatelje, one koji će nam biti oslonac, a vrlo često i putokaz ka stvaranju društva jakih socijalnih politika, društva koje prepoznaje i uvažava različitosti, i u tim različitostima pronalazi snagu, zajedništvo i osnov za moderan i perspektivan razvoj zemlje”, poručio je predsjednik Opštine norveškim gostima.

Kako je podsjetio, krajem prošle godine održan sastanak sa ambasadorom Norveške, Jer Eugen Jestadom, sa kojim je razgovarano o mogućnosti otvaranja počasnog ili generalnog konzulata Norveške u Herceg-Novom.

Prisutnima se obratila Glavna sestra na norveškom programu u Institutu, Inger Hanses, koja je istakla da njenim sunarodnicima ovaj datum zaista mnogo znači i da su pacijenti i zaposleni brojali dane kada će ponovo moći da proslave svoj praznik u Herceg-Novom.

 “Napokon smo dobili sopstveni Ustav, što je označilo početak moderne i demokratske Norveške. Moramo uporediti i naše dvije zemlje, male, ali ponosne i srećne zbog svoje nezavisnosti“, poručila je Hansen.

Direktor Institut "Dr Simo Milošević" Igalo, dr Savo Marić naglasio je da će prijateljstvo i saradnja biti još čvršći.

„Dugo ste prisutni u našem gradu i u Institutu Igalo, tako da ste upoznali sve naše mane, ali i vrline. Istovremeno, mi smo osluškivali svaku vašu sugestiju i trudili se da je sprovedemo u praksi. Da bi naša saradnja u budućnosti bila još bolja mi moramo da uložimo u poboljšanje smještajnih kapaciteta našeg Instituta, a sa vaše strane, u godinama koje dolaze, očekujemo da dođete u još većem broju“, poručio je dr Marić i izrazio nadu da će gosti iz Norveške i ovoga puta iz Herceg-Novog ponijeti lijepe utiske.