NasKab19052022

Opština Herceg-Novi će podržati organizaciju međunarodnog šahovskog turnira koji bi u našem gradu okupio više stotina učesnika, potvrđeno je na današnjem sastanku predsjednika Opštine, Stevana Katića i predsjednika Šahovskog saveza Crne Gore, Jovana Milovića.

Sastanku u Kabinetu predsjednika Opštine prisustvovali su i potpredsjednik Mirko Mustur, portparol Šahovskog saveza Crne Gore, Mitar Đukanović i sekretar Šahovskog kluba Herceg-Novi 1949, Miloš Bubanja.

Povod za organizaciju današnjeg sastanka bio je Ekipni kup Crne Gore koji počinje sjutra u Igalu i trajaće do 23. maja, ali i mogućnosti organizacije „jačeg“ turnira koji će biti evropskog ili svjetskog karaktera i kojem bi Herceg-Novi bio domaćin u kontinuitetu.

Takođe, jedna od ključnih tačaka razgovora bio je razvoj šaha kod najmlađe populacije, odnosno dodatna podrška projektu „Šah u škole“ u kojem učestvuju učenici osnovnih škola. U Herceg-Novom je prošle godine održan u OŠ „Ilija Kišić“, a takmičilo se 26 učenika.

Predsjednik Katić podsjetio je na dugu tradiciju šaha u našem gradu, ali i na činjenicu da se održavaju dva memorijalna turnira, kao i da ŠK Herceg-Novi 1949 uspješno realizuje projekat škole šaha „Obrad Manojlović“. On je istakao čvrstu podršku nastojanjima državnog šahovskog saveza i lokalnog kluba u promociji i populariziciji ovog sporta.

Prema riječima predsjednika Šahovskog saveza Crne Gore, Jovana Milovića, Herceg-Novi je grad koji je nekada bio izuzetno prepoznat na šahovskoj mapi i da zajedničkim snagama može opet dostići nivo na kojem je prethodno bio.

-Imajući u vidu da sjutra počinje Ekipni kup Crne Gore, kao i vrhunsku saradnju sa ŠK Herceg-Novi 1949, uputili smo ovu inicijativu kako bi zajedno radili i doprinijeli  na daljoj promociji šaha. Razgovarali smo u pravcu strateškog opredjeljenja Šahovskog saveza Crne Gore, a to je razvoj šaha kod mladih, te smo u tom smislu razmotrili načine saradnje u djelu pomoći klubu kroz angažovanje instruktora za najmlađe uzraste u osnovnim školama, zaključio je Milović.