Nas30052022

U Herceg-Novom obilježeno je 50 godina rada Podružnice Bokeljske mornarice svečanim defileom članova iz Kotora, Tivta i Herceg-Novog, u kojem su učestovovale gradske muzike i Tivta, Bokeljskim kolom na Trgu Nikole Đurkovića te otvaranjem novih prostorija u neposrednoj blizini glavnog gradskog trga.

Raport predsjedniku Opštine, Stevanu Katiću na platou ispred zgrade Opštine predao je prvi kapetan Podružnice Herceg-Novi, Dejan Verigo. Defile članova Bokeljske mornarice nastavljen je do centra grada, gdje je nakon postrojavanja ispaljena počasna paljba, a zatim zaplesano Bokeljsko kolo.

Kako je istakao predsjednik Katić, našem gradu je čast da imamo organizaciju koja baštini vjekovne pomorske tradicije Boke kotorske, a koja je danas od nacionalnog značaja i svrstana na UNESCO listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

-Lokalne zajednice Boke kotorske zaslužne su što je tradicija Bokeljske mornarice održana tokom 12 vijekova, od kada su je osnovali kotorski pomorci. Za pet decenija trajanja ove organizacije u našem gradu zaslužne su porodice iz Herceg-Novog koje su u nju ugradile svoju ljubav, vrijeme i energiju, ne dopuštajući da se lokalni ogranak ugasi. Opština Herceg-Novi cijeni i podržava rad Podružnice, sa željom da doprinese očuvanju kontinuiteta i usaglašavanju aktivnosti sa savremenim potrebama, uvijek posebno imajući u vidu istorijski i kulturni značaj Bokeljske mornarice, naglasio je Katić.

Čestitajući jubilej, Katić je izrazio želju i namjeru gradske uprave da u narednom periodu odred Bokeljske mornarice aktivno učestvuje u društvenom životu grada, u obilježavanju važnih datuma i svečanostima koje su povezane sa pomorskom prošlošću i tradicijom Herceg-Novog i Boke.

Predsjednik hercegnovske Podružnice Bokeljske mornarice Milorad Nešić se u emotivnom obraćanju zahvalio lokalnoj samoupravi na podršci i pomoći. Pozvao je na minut ćutanja kojim je odata pošta bivšem predsjedniku Podružnice, doktoru Miroslavu Miru Mariću i dugogodišnjem mornaru Iliji Bijeliću.

Svečanosti su, u ime Opštine, prisustvovali i glavni administrator Nenad Đorđević i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Vasilije Ćuković.