pristupacnost za OSIZvanični portal Opštine Herceg Novi unaprijeđen je novim softverom, kako bi bio pristupačniji osobama oštećenog vida.

Softver nudi korisniku više opcija, pa je moguće da svako klikom na ikonicu u donjem desnom uglu i preko prečice "Ctrl+U" sebi prilagodi kontrast i zasićenje boja, veličinu i razmak slova, poravnjanje i prored teksta, font za disleksiju i slično.
Nova verzija sajta lokalne uprave predstavlja samo jedan od nekoliko veb projekata za uvođenje elemenata pristupačnosti, sa ciljem da osobama oštećenog vida bude omogućeno korišćenje zvanične veb stranice, objašnjavaju iz Odsjeka za informacione sisteme i informisanje Opštine Herceg Novi.
Kako navode, plan je da novoinstalirani softver u narednom periodu bude nadograđen glasovnim „čitačem ekrana“, što će i slijepim osobama omogućiti korišćenje sajta.
Predstavnici Opštine Herceg Novi učestvovali su ove sedmice na okruglom stolu za lokalne uprave Boke kotorske, na kojem su predstavljeni rezultati monitoringa u okviru projekta “E-pristupačnošću do građanskog aktivizma OSI“. Okrugli sto je održan u prostorijama Kulturnog centra „Nikola Đurković“ u Kotoru, u organizaciji Saveza slijepih Crne Gore. Tema okruglog stola bilo je, između ostalog, unaprijeđenje stanja u domenu pristupačnosti elektronskih materijala koji su namijenjeni opštoj upotrebi od strane svih građana, što je preduslov za ostvarivanje ravnopravnog i jednakog učešća osoba sa inveliditetom.