NSL03062022U Herceg Novom je juče proslavljen Spasovdan, slava sabornog hrama Sv. Vaznesenja Gospodnjeg.

Arhijerejsku liturgiju je u hramu na Toploj služio Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, a u drugom dijelu dana upriličeni su večernja služba i litija do crkve Sv. Preobraženja u Igalu koju su predvodili Mitropolit i episkop Buenosajreski i južnocentralno-američki Kiril.
Pored brojnih vjernika, proslavi su prisustvovali predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, potpredsjednik Opštine Mirko Mustur, sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Nenad Vitomirović i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Vasilije Ćuković.
Mitropolit Joanikije je nakon arhijerejske liturgije i lomljenja slavskog kolača čestitao Spasovdan sveštenstvu i Novljanima, uz poruku da vjera obavezuje na život po hrišćanskim postulatima, te da treba „da stvaramo i radimo, posebno da ljubimo jedni druge, da uvijek napredujemo i idemo naprijed, da nikad ne posustanemo, da se ne pokolebamo, iako znamo da je ljudska priroda slaba, sklona padu i lutanju, ali je isto tako sklona i da se vrati sa svih svojih zastranjenja“.
Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić je istakao da su u veličanstvenoj litiji, svi prisutni okupljeni u bratskoj slozi: “Svi smo se zajedno okupili, kao kada smo branili naše svetinje 2020. godine. Spasovdan je veliki praznik, praznik Herceg Novog, koji proslavljamo zajedno, kao i svih godina unazad. Želim da istaknem da Herceg Novi ove godine slavi značajan jubilej, 640 godina od osnivanja grada, tako da ćemo i slavu osnivača grada, 15. avgusta, proslaviti, nadam se, u još većem broju. Naš grad je jedini nosilac ordena Svetog Save prvog stepena, što svakako i zaslužuje".

Fotografije: Radio-televizija Herceg Novi