Sporazum NSLPredsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i načelnik Opštine Foča, Milan Vukadinović potpisali su danas Sporazum o saradnji i bratimljenju dva grada.

Kako je istaknuto, partnerstvo će se zasnivati na povezivanju u oblasti zdravstvenog i održivog turizma, zapošljavanja, obrazovanja i omladinske politike, te unaprijeđenja kulturne ponude i razvoja opština kao festivalskih destinacija.
Svečanosti je prisustvovao ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Branimir Jukić. Delegaciju Opštine Foča činili su, pored načelnika: predsjednik Skupštine opštine Srđan Drašković, zamjenica načelnika Vesna Rašević i dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić. Potpisivanju koje je upriličeno u Dvorani Park prisustvovali su i odbornici hercegnovskog parlamenta, rukovodioci gradskih organa, službi i preduzeća, kao i direktor Instituta Igalo, dr Savo Marić, direktorica Bolnice Meljine, dr Olivera Elez i direktor Doma zdravlja Herceg Novi, dr Goran Komar.
„Od danas, Herceg Novi i Foča su bratski gradovi. Mi ovo pobratimstvo smatramo čašću i privilegijom – ono je potvrda prijateljstva koje traje godinama i jakih veza među ljudima, kao i obećanje da ćemo se međusobno pomagati i snažiti, radi bolje budućnosti za oba naša grada i sve građane“, poručio je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.
Inicijativa za bratimljenje stigla je iz Foče u Herceg Novi krajem prošle godine, nakon čega su odluke o tome usvojene u parlamentima obje opštine.
„Raduje me što Herceg Novi nastavlja da širi mrežu prijatelja i pobratima – na listi su već na desetine gradova iz cijelog svijeta, od našeg regiona pa sve do Kine, a od danas je među njima i Foča. Iskreno vjerujem da su ta prijateljstva naše veliko bogatstvo, jer je prekogranična saradnja važan instrument razvoja, prilika da riješimo probleme koje dijelimo, da podstaknemo društveni i ekonomski razvoj, kao i da širimo ideje i vrijednosti sloge, solidarnosti i saradnje, uvjereni da nam je budućnost zajednička“, istakao je Katić.
Govoreći o oblastima i pravcima saradnje, on je istakao da će pobratimski gradovi raditi na jačanju veza među lokalnim upravama, ustanovama, preduzećima, organizacijama i pojedincima.
„Medicinski fakultet u Foči komplementaran je sa kadrovskim potrebama Instituta „Dr Simo Milošević“ i Bolnice Meljine. Suvišno je govoriti o uslovljenosti koja postoji između zdravstva i obrazovanja potrebnog medicinskog kadra. Namjera nas, kao gradskih uprava, je da povežemo stručnjake iz ovih ustanova, kako bi zajednički definisali modele partnerstva koji će biti na obostranu korist“, rekao je Katić.
Dodao je da su značajni potencijali za razmjenu pozitivnih praksi prepoznati u oblastima turizma, održivog razvoja parkova prirode, organizacije festivala i manifestacija kulture, te izrazio nadu da će očekivanja i želje potpisnika Sporazuma uskoro postati konkretni planovi i aktivnosti.
„Gradovi Herceg Novi i Foča su, prije svega, povezani neizbrisivom istorijskom niti jer su bili stolišta hercega od Svetoga Save Stefana Vukčića Kosače. Na području naše opštine i okoline je nemali broj ostataka tvrđava iz njegovog doba, a važno je napomenuti da je tadašnja Hotča bila na važnom putu Dubrovnik - Niš - Carigrad i putu od Dubrovnika ka oblasti Bosne i Soli. Veza koja je tada rođena odzvanja vijekovima i sile prilika i neprilika nisu je narušile, a danas s ovog mjesta poručujem da će naša saradnja biti vječna i ostati neizbrisiva“, poručio je načelnik Opštine Foča, Milan Vukadinović. 

On je istakao da je bratimljenje „kruna višedecenijske bratske saradnje“ dvije opštine, podsjećajući da je Herceg Novi bio omiljeno odredište građana Foče početkom devedesetih godina prošlog vijeka, te ističući da u ovom bokeškom gradu postoji jaka fočanska dijaspora.
„Turizam je možda jedna od ključnih riječi naše međuopštinske saradnje. "Vi nama more, mi vama rijeke i planine" bio bi moto razmjene iskustava u ovoj branši. Znamo šta je Bokokotorski zaliv i kakve potencijale pruža. Nema Fočaka koji nije posjetio ovaj kraj na nekoj od svojih ekskurzija, a i danas fočanska djeca i odrasli Fočaci kao jednu od najpoželjnijih lokacija biraju vaš grad“, rekao je Vukadinović.
Kako je dodao, polazna tačka za partnerstvo dvije opštine biće činjenica da obje imaju prirodno bogatstvo i značajno kulturno-istorijsko nasljeđe, te da su uismjerene na privredni razvoj i podizanje nivoa kulturne ponude.
„Ono na što smo posebno ponosni su Bogoslovski i Medicinski fakultet u Foči. Na njima studijske programe pohađaju i studenti iz okolnih zemalja i inostranstva, što ukazuje na činjenicu da nije riječ o samo regionalnim centrima, već su se oni nametnuli kao lideri u području visokog obrazovanja na mapi Balkana. Saradnjom ćemo ostvariti tijesnu vezu između našeg Medicinskog fakulteta i Univerzitetske bolnice u Foči sa vašim nadaleko poznatim Institutom „Dr Simo Milošević“ i razmjenjivati iskustva iz oblasti medicine“, najavio je Vukadinović.

Sporazumom o saradnji i bratimljenju je definisano da će opštine Herceg Novi i Foča, u skladu sa principima ravnopravnosti i zajedničkih interesa, ostvarivati različite oblike razmjene u ekonomiji, zdravstvu, turizmu, kulturi, obrazovanju, omladinskoj politici, sportu i drugim oblastima iz djelokruga nadležnosti lokalnih samouprava, a radi cilju razvoja i napretka obje strane. Određeno je da će ciljevi Sporzuma biti ostvarivani, između ostalog, kroz povezivanje u oblasti zdravstvenog turizma i zapošljavanja, saradnju turističkih organizacija, organizovanje manifestacija, kao i kroz podršku i partnerstvo u oblasti pripreme, apliciranja i implementacije prekograničnih projekata.