nas07062022

Herceg Novi i Inđija započeli su prijateljsku saradnju, a prvi zvaničan korak u povezivanju dva grada učinjen je posjetom delegacije Opštine Herceg-Novi, na poziv Opštine Inđija.

Razvoj turizma i privrede biće osnovni cilj saradnje, poručeno je nakon prijema koji je predsjednik Opštine Inđija, Vladimir Gak upriličio za delegaciju Herceg-Novog, na čelu sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem.  Na sastanku je dogovoreno da će uprave dva grada u narednom periodu raditi na ispunjavanju preduslova za potpisivanje sprazuma o bratimljenju.

„Očekujemo uzvratnu posjetu Herceg-Novom i da proceduralne stvari završimo što prije, odnosno da Skupština opštine Inđija i Skupština opštine Herceg Novi usvoje povelje o prijateljstvu i bratimljenju, kako bismo formalno i pristupili potpisivanju tog sporazuma“, kazao je predsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić.

07062022aa

„Zaista pričamo o jednom suštinski bratskom i prijateljskom odnosu između Inđije i Herceg-Novog. Veliko mi je zadovoljstvo što možemo da kažemo da je upravo Herceg-Novi prva opština iz Republike Crne Gore koja će se bratimiti sa Inđijom“, kazao je predsjednik Opština Inđija, Vladimir Gak.

Imajući u vidu da je Herceg-Novi turistički, a Inđija privredni centar, čelnici dva grada saglasili su se da će ove oblasti biti u fokusu bilateralne saradnje. Uz to, u planu je da spona među dvije opštine bude sport, jer brojne ekipe iz ovog sremskog grada zimske pripreme organizuju na hercegnovskoj obali, kao i povezivanje u oblasti kulture.

„Herceg-Novi je grad kulture, koji ima ubjedljivo najviše kulturnih dešavanja i manifestacija u odnosu na druge opštine u Crnoj Gori, to su festivali koji imaju tradiciju, kao što je Praznik mimoze koji traje više od 50 godina. Naš karavan Praznika mimoze obično tokom januara i februara najavljuje festival obilazeći gradove, tako da će svakako i Inđija biti na toj ruti već za sledeću godinu“, rekao je Katić.

On je dodao da ozbiljan potencijal za uspostavljanje razmjene ideja i praksi postoji kada je u pitanju razvoj zdravstvenog turizma, s obzirom da Herceg-Novi ima Institut Igalo, a Inđija banju Stari Slankamen.

„Želimo ozbiljnu saradnju kada pričamo o onome od čega ljudi žive, a to su privreda i turizam, ali naravno da je suština u nečemu što ostaje iza nas, a to je da za naše opštine, za našu djecu ostavimo poznanstva, prijateljstva i najbolje moguće utiske koje će svako od njih ponijeti iz bratskog i prijateljskog grada“, poručio je Gak.