Naslovna09052022

Na spomeniku Bezmetković u Herceg-Novom jutros je obilježen Dan pobjede nad fašizmom polaganjem vijenaca i evociranjem sjećanja na Drugi svjetski rat i velike žrtve koje su naš i drugi evropski narodi podnijeli u tom periodu.

Vijenac palim borcima položili su predsjednik Skupštine opštine Herceg-Novi, Ivan Otović, ministar savjetnik u Ambasadi Republike Srbije Mićo Rogović i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Opštine Herceg-Novi, Vasilije Ćuković.

U prisustvu članova hercegnovskog Udruženja boraca NOR-a 1941-1945, među kojima su bili predsjednik Đoko Zloković, član Upravnog odbora opštinske organizacije Saveza boraca dr Đuro Musić, Slobo Novaković, predsjednik mjesnog odbora OBNOR-a Zelenika, Ranko Kišić, vijenac su položili Olivera Doklestić i Mirko Džuović u ime preduzeća „Vodovod i kanalizacija“. Ceremoniji je prisustvovao i sin autora spomenika Bezmetković, poznatog crnogorskog vajara Luke Tomanovića, arhitekta Branko Tomanović.

Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom na spomeniku Bezmetković bila je prilika da u ime saveza boraca Zloković uruči Medalju borca Dafini Matković, supruzi narodnog heroja Mirka Matkovića.

Prisutnima se obratio Otović, porukom da su sve totalitarne ideologije opasne, a u ljudima koji su u suštini svog bića slobodni tinja iskra prkosa koja im ne dopušta da neko drugi vlada njima.

-Na žalost, tokom Drugog svjetkog rata, u Crnoj Gori, kao i na Balkanu, svjedočili smo bratoubilačkom ratu. To je ono što treba da nas opomene iz tog perioda – nikad ne treba da ide brat na brata, bez obzira na pripadanje različitim ideologijama. Mi treba da budemo zajedno, da živimo u zajedništvu i čuvamo i pomažemo jedni drugima. Jedino tako možemo da napredujemo. Bez toga ćemo se uvijek vraćati nazad i nikad nećemo moći da se razvijemo i budemo ono što treba da budemo. Zato odavde želim da pošaljem poruku mira, poruku bratske solidarnosti, da pamtimo naše žrtve i prihvatimo neke greške koje su činjene u prošlosti, a sve zbog bolje budućnosti. Budućnost ne može da čeka. Naši preci su položili ono najsvetije, svoje živote, da bi mi i naši potomci živjeli u slobodi. Na nama je da očuvamo taj njihov zavjet, poručio je Otović.