Nas04072022

U prisustvu predstavnika hercegnovske lokalne samouprave, boračkih organizacija Herceg-Novog i Kotora i mještana Sutorine, jutros je u spomen parku u tom naselju tradicionalno obilježen 4. jul, Dan borca.

.

Predsjednik Skupštine opštine Herceg-Novi, Ivan Otović, potpredsjednica Opštine Vesna Samardžić i predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a 1941-1945 Herceg-Novi, Đoko Zloković položili su vijenac na spomenik palim borcima.

Kako je Otović istakao u svom obraćanju, važno je čuvati kulturu sjećanja, „da buduće generacije znaju da svoju sadašnjost duguju prošlosti, odnosno svim onim precima koji su položili život za slobodu Sutorine, Igala, Herceg-Novog i naše otadžbine“.

-Nikada nismo htjeli da robujemo stranim zavojevačima. Platili smo veliku cijenu. Da nismo bili takvi kakvi smo bili, danas bi nas bilo mnogo više. Ali, očuvali smo svoj identitet, vjeru i naciju – poručio je on.

Vijenac su na spomenik položili i potpredsjednik SOBNOR-a Crne Gore, Ljubenko Borović i predstavnici kotorske boračke organizacije, a potom i direktorica preduzeća “Vodovod i kanalizacija“, Olivera Doklestić.

Prema riječima Borovića, cijela Boka kotorska dala je veliki doprinos u Narodooslobodilačkoj borbi od 1041. do 1945. godine.

-Zato se sjetimo Orjenskog bataljona i Prve bokeške brigade, koja je krenula odavde iz naših krajeva i učestvovala u oslobađanju 17 crnogorskih opština – kazao je Borović.

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su Konzul Republike Srbije u Herceg-Novom, Mićo Rogović, sekretar za lokalnu samoupravu Željko Bajčeta i menadžer Opštine Herceg-Novi, Dušan Vukić.

U okviru spomen parka u Sutorini nalazi se spomenik Bokeljima i Crnogorcima koji su savladali Napoleonovu vojsku, bista vođe Hercegovačkog ustanka vojvode Luke Vukalovića, spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata, spomenik palim borcima u ratu 1991-1995, kao i spomenici dobrovoljcima u Hercegovačkom ustanku, Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu.