KonferencijaNSL311022Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije će u srijedu održati sjednicu na kojoj će učestvovati predstavnici sudske i izvršne vlasti, predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva zdravlja, “Atlas grupe”, Savjeta za privatizaciju, kao i svih relevantnih aktera privatizacije Bolnice Meljine, saopšteno je na konferenciji za novinare koju su danas održali predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović i predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, Maksim Vučinić.

Kako je istakao Vučinić, namjera Komisije je da u skladu sa mogućnostima ovog skupštinskog tijela, Poslovnikom Skupštine Crne Gore i Aktom o osnivanju Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, okupi sve relevantne aktere u procesu privatizacije Bolnice, ali i premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, kako bi se hitno reagovalo na gorući problem – mogućnost postepenog gašenja Bolnice Meljine.
“Spominje se suma od 70 miliona eura koja je u potraživanju od Duška Kneževića koji ima spor sa državom. Važno je da se objektivno utvrde činjenice i istina o privatizaciji kompleksa i Bolnice Meljine, a dok se to uradi da se nađe način da se prevaziđe problem građana Herceg Novog, odnosno da se nađe modalitet da se bolnica u Meljinama obuhvati zdravstvenim sistemom Crne Gore”, kazao je Vučinić.
Konferencija311Direktorica bolnice dr Olivera Elez potvrdila je informaciju da je izvršena uplata septembarskih plata, ali i da sa ovakvim načinom funkcionisanja, bolnica može raditi još petnaestak dana.
“Što se tiče lijekova i sanitetskog materijala, sredstava ima dovoljno zahvaljujući isporukama Montefarma, koji ne traže isplatu novčanih sredstava u ovom trenutku za te isporuke. Ostala sredstva obezbjeđujemo zahvaljujući privrednicima iz Herceg Novog, koji su nam proteklih dana uplaćivali određene donatorske sume, na čemu im se zahvaljujem, na dobroj volji i namjeri”, poručila je dr Elez i dodala da bolnica ovako može funkcionisati još petnaestak dana, kao i da će zadržavanje kadra u tom periodu biti teško ukoliko Vlada Crne Gore ne da neke garancije zaposlenima te zdravstvene ustanove.
Predsjednik lokalnog parlamenta Ivan Otović ponovio je spremnost da sa kolegama iz izvršne vlasti i građanima istraju na tome da se Bolnica Meljine ne smije zatvoriti, ali i očekivanje da nadležni organi pronađu način da se ova zdravstvena ustanova uvede u sistem javnog zdravstva.
Konferencija3102“Mi moramo nastaviti sa naporima da se pronađe rješenje. Stojimo iza naših zaključaka (X redovna sjednica SOHN) i vjerujem da ćemo svi zajedno uspjeti da omogućimo Bolnici Meljine da funkcioniše. Ovaj problem prevazilazi političke podjele i različita viđenja nekih stvari u našem gradu”, istakao je Otović i napomenuo da će mediji i javnost biti blagovremeno obaviješteni o svim narednim koracima.
Takođe, nova konferencija za novinare zakazana je za sjutra, u 10 časova, na kojoj će se pored predsjednika Skupštine obratiti i predstavnici odborničkih klubova, a govoriće o temi sprovođenja zaključaka sa X redovne sjednice SOHN.