NSLsohn110923Odbornici lokalnog parlamenta jednoglasno su na današnjoj 15. sjednici usvojili obje tačke dnevnog reda: Predlog Odluke o uspostavljanju saradnje i bratimljenju između Opštine Herceg Novi i Grada Trebinje i Predlog rješenja o imenovanju žirija za dodjelu nagrada i povelje Opštine Herceg Novi.

Potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur je u uvodnoj riječi istakao da je Odluka o bratimljenju proistekla iz odnosa građana Herceg Novog i Trebinja koji se prenio na gradske uprave, a onda i na razne oblasti, međunarodnu saradnju, sport, kulturu i turizam, a u perspektivi će se prenijeti i na vodoprivredu, odnosno povezivanje Trebinja i Herceg Novog novim vodovodom.
HNTB110923Kako se navodi u usvojenoj Odluci o bratimljenju, Opština Herceg Novi i Grad Trebinje na principima izražene volje, međusobnog uvažavanja i obostranih interesa njihovih građana, uspostavljaju saradnju i bratime se u cilju unapređenja privredne, ekonomske, socijalne i kulturne saradnje. Saradnja Opštine Herceg Novi i Grada Trebinja zasnivaće se na razvoju i unapređenju iskustava u demokratskom funkcionisanju lokalne uprave, razmjeni informacija i razvoju komplementarnih djelatnosti od obostranog značaja kroz neposredne kontakte privrednih organizacija, privrednika, vaspitno - obrazovnih ustanova, zdravstvenih ustanova, kulturnih institucija, društvenih i sportskih organizacija, udruženja i građana, a ostvarivaće se zaključivanjem posebnih sporazuma kojima će se konkretizovati oblici saradnje i realizacija dogovorenih projekata.
Inicijativa za uspostavljanje saradnje i bratimljenje između Opštine Herceg Novi i Grada Trebinja pokrenuta je od strane gradonačelnika Trebinja, Mirka Ćurića, 10.05.2023. godine, pismom namjere za potpisivanje Sporazuma o saradnji i bratimljenju Grada Trebinja - Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, i Opštine Herceg Novi - Crna Gora.
Predsjednik Opštine Herceg Novi , Stevan Katić je 24.05.2023. godine u odgovoru na inicijativu za potpisivanje Sporazuma o saradnji i bratimljenju iskazao zainteresovanost hercegnovske lokalne samouprave za potpisivanjem sporazuma o saradnji na koji način bi se osnažila saradnja i povezivanje Herceg Novog i Trebinja.
Dana 14.06.2023. godine, Skupština Grada Trebinja je donijela Odluku o uspostavljanju saradnje između Grada Trebinja i Opštine Herceg Novi. Ovom odlukom data je saglasnost gradonačelniku Grada Trebinja da potpiše Sporazum o saradnji i bratimljenju između Grada Trebinja i Opštine Herceg Novi.