OnNSL12102023Najveća opštinska priznanja – Oktobarsku nagradu, dobili su profesorica Bosiljka Pušić i dr Vukašin Mihajlović, dok je titula počasnog građanina - Povelja Herceg Novog dodijeljena Novaku Đokoviću, najboljem svjetskom teniseru i sve češće našem sugrađaninu, saopšteno je nakon sastanka žirija.

Pjesnikinju, književnicu i slikarku Bosiljku Pušić za Oktobarsku nagradu predložila je JU Gradska biblioteka i čitaonica.
„Tokom dugogodišnjeg prosvetiteljskog rada u SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Herceg Novom, kao profesor srpskog jezika i književnosti, izvela je desetine generacija. Svojom ljubavlju i dobrotom, požrtvovanošću i predanošću, obrazovala je veliki broj učenika. Kako mnogi priznaju, upravo je Bosiljka presudno uticala na njihov izbor studija i profesije, prepoznajući u svojim đacima nadarenost za književnost. Što se književnog stvaralaštva tiče, ona odavno spada u red značajnih savremenih zavičajnih pisaca, ali i šire. U većini svojih proznih djela mnogo puta je pokazala koliko voli Boku i ljude koji žive u njoj. Za svoje stvaralaštvo dobila je mnoge nagrade. Ukratko, ako bismo tražili sinonim za prosvjetni i književni rad, za posvećenost i čovječnost u Herceg Novom, izdvojili bismo gospođu Bosiljku Boku Pušić“, stoji u obrazloženju kandidature Gradske biblioteke i čitaonice.
Prof. dr Vukašina Mihajlovića predložio je Medicinski fakultet Podgorica - Primjenjena fizioterapija Igalo.
„Radni vijek dr Mihajlović je proveo mahom u Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu gdje je kao načelnik odjeljenja, medicinski direktor i generalni direktor dao nemjerljiv doprinos poslovnom i stručnom, odnosno organizacionom razvoju ove ustanove. Kao načelnik odjeljenja fizioterapije usavršavao je organizacione i stručne osobenosti terapijskog tretmana pacijenata Instituta. Kao medicinski i generalni direktor značajno je unaprijedio organizacionu strukturu Instituta. U svojstvu predsjednika Savjeta kreirao je nabavku najsavremenije medicinske i druge opreme, kako za Prvu fazu, tako i posebno za Drugu fazu - objekte koji su izgrađeni u periodu 1982-86. godine. Svoje organizacione i stručne sposobnosti dr Mihajlović je pokazao i radom na Višoj fizioterapeutskoj školi, odnosno kasnije na Fakultetu primijenje fizioterapije u Igalu. Kao profesor i dekan ove ustanove, u više navrata, značajno je podigao nivo stručnog osposobljavanja u ovoj ustanovi i stručnoj promociji njenih svršenih studenata u širem okruženju i u Evropi. Svoja naučna interesovanja dr Mihajlović je usmjeravao ka primijenjenoj fizikalnoj medicini. Važi za jednog od najvećih autoriteta u ovoj oblasti na prostoru Zapadnog Balkana“, navedeno je u kandidaturi.
Najboljeg tenisera svijeta, Novaka Đokovića za Povelju grada i zvanje počasnog građanina Herceg Novog predložio je Sportski centar Igalo.
„Novak Đoković - izvanredna ličnost, najbolji sportista svijeta i najveći ambasador sporta sa ovih prostora, duboko je povezan sa Herceg Novim kojeg je izabrao kao bazu za pripreme za velike turnire. Njegova prisutnost u našem gradu nije samo činjenica da je postao naš sugrađanin, već i prilika da se Herceg Novi promoviše kao destinacija za sportiste i turiste iz cijelog svijeta. Novak Đoković se istakao kao filantrop i humanitarac kroz sopstvenu fondaciju, pružajući pomoć zajednicama i djeci širom svijeta. Njegova posvećenost unaprijeđenju društva i dobrobiti ljudi čini ga izvanrednim ambasadorom našeg grada“, navedeno je između ostalog u kandidaturi Sportskog centra Igalo. 

Predsjednica žirija za dodjelu najvećih priznanja Herceg Novog za ovu godinu bila je Gospava Kosović, a članovi Vasilije Seferović, Marko Lučić, Blagoje Sladović, Tanja Mrkaić, Evgenija Tomić Crnogorac, Adrijana Kovačević, Dejan Stojanović i Jovanka Veljović.
Oktobarske nagrade i Povelja grada biće dodijeljene na Svečanoj sjednici Skupštine opštine Herceg Novi povodom Dana grada, koja će biti održana u subotu, 28. oktobra sa početkom u 11:30 u Dvorani Park.