NSL170422Polaganjem vijenaca na gradskom groblju na Savini danas je obilježena 81 godina od pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere.

Vijence su položili predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović sa Slobom Novakovićem, Đokom Zlokovićem i Božom Šerovićem ispred hercegnovskog Udruženja boraca NOR-a 1941-1945.
Kada je u aprilu 1941. godine izbio rat Spasić i Mašera su služili u Boki kotorskoj, na jugoslovenskom razaraču “Zagreb”. Italijani su 17. aprila ušli u zaliv i tada je naređeno je da brodovi budu napušteni. Spasić i Mašera odlučuju se za herojski čin prkosa i protesta protiv fašističke okupacije i sloma Jugoslavije – izazvavši eksploziju koja je uništila brod i njih odvela u smrt.
Sjećanje na Spasića i Mašeru evocirao je dr Đuro Musić, član Upravnog odbora opštinske organizacije Saveza boraca, dok je Otović posebno istakao prkos heroja koji nisu htjeli “da se sa razarača Zagreb udara po njihovim ljudima i sugrađanima”.
NH01-Bili su spremni da poginu za ideju za šta su položili svoje mlade živote i zato treba uvijek da se podsjećamo na taj veličanstveni primjer čojstva i junaštva, poručio je Otović.
Milan Spasić rođen je 1909. godine u Beogradu, a Sergej Mašera 1912. godine u Gorici. Spasić je sahranjen na Savini, a Mašera u Sloveniji. Proglašeni su za narodne heroje 1973. godine i bili jedini koji su zbog djela učinjenog u Kraljevskoj vojsci Jugoslavije, proglašeni narodnim herojima socijalističke Jugoslavije. U našem gradu, na Savini jedna ulica nosi njihovo ime.